RSS

Investeren in natuur is ook vanuit financieel oogpunt heel lucratief

Investeren in natuur is ook vanuit financieel oogpunt heel lucratief

Als morele plicht niet reden genoeg is om te investeren in het beschermen van de natuur is er hier nog een: Het brengt honderd keer je inleg van de investering op. Ja, dat is beter dan investeren in goud.

Volgens een nieuw onderzoek genaamd “De Economie van Ecosystemen en Biodiversiteit (DEEB)” is investeren in het beschermen van watergebieden, koraalriffen en bomen misschien wel de beste investeringsbeslissen die je ooit kan doen.

Een waardevolle investering: Het behouden van Ecosysteemdiensten.
De BBC meldt dat dit het eerste grote onderzoek is dat gericht is op het evalueren van de term “Ecosysteemdienst” oftewel ” een dienst die door een ecosysteem aan mensen wordt geleverd. Het betreft het verstrekken van een product door een ecosysteem (bijvoorbeeld drinkwater), of van een regulerende dienst (bijvoorbeeld bestuiving van gewassen), of van een culturele dienst (bijvoorbeeld gelegenheid geven tot recreatie) of van een dienst die de voorgaande diensten ondersteunt (bijvoorbeeld de kringloop van nutriënten in een ecosysteem).

DEEB heeft ongeveer 1,100 onderzoeken gedaan op ecosystemen over de hele wereld en de diensten onderzocht die ze elkaar te bieden hebben. De conclusie? Econonoom en leider van het project Pavan Sukhdeve zegt ” Bij beschermde gebieden is de verhouding van de voordelen tot de kosten ongeveer 25 op 1 ”

En dat is wat je noemt een mooie investering.

Dit is is werkelijk fascinerend nieuws. Het rapport kijkt naar de onderscheidende tastbare winst die investeerders kunnen maken. Deze winst is vanzelfsprekend aantrekkelijk om interesse aan te wakkeren voor investeringen. Maar het primaire doel van het onderzoek is om de aandacht van beleidsmakers te trekken, met de hoop dat zij ook in behoud en bescherming willen gaan investeren.

Een betere investering dan goud.
Er is een reden waarom de onderzoeksresultaten zo nadrukkelijk vermeld worden, dit omdat er zo een duidelijke reden is om in natuurbehoud te investeren. De kosten van verloren “ecosysteemdiensten” door ontbossing bedraagt 2 tot 3 biljoen per jaar.

En onderwater ecocysstemen laten een soortgelijk idee zien. Sukhdev legt uit dat “als we het geld voor water bescherming van minder dan 1% naar 30% zouden opschroeven zou dit beleid ongeveer  $40-50 miljard per jaar kosten, de jaarlijkse opbrengst zal ongeveer rond de $4 tot 5 triljoen liggen.”De winst komt van de toegenomen toerisme, betere visopbrengsten en de krachtige bescherming die klippen geven tegen stormen.

Hier zijn wat meer voorbeelden van investeringsmogelijkheden die aangeboden worden door de natuur.

  • Een Costa Ricaans onderzoek toont aan dat gebieden van groot bos intact, de opbrengst van koffie boerderijen met 20% kan verhogen, dit omdat de bossen bestuivende insecten huisvest.
  • Het Otago gebied in Nieuw Zeeland wordt van gratis water voorzien door een grasland gebied. Wanneer dit gebied wegvalt zou het $100 miljoen per jaar kosten om het gebied van water te voorzien.
  • In Vietnam kost het planten en behouden van 12.000 hectare van mangroven de overheid $1.1 miljoen maar dit bespaart jaarlijkse kosten voor dijkonderhoud van $7,3 miljoen. (Via Treehugger)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , , ,

Reacties

  1. Richard Esser:

    Inderdaad fascinerend nieuws, als we niet teveel twijfelen aan de betrouwbaarheid van het onderzoek.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?