RSS

Wapperende windmolen geïnspireerd door hommels

vr, nov 13, 2009

Wetenschap en Natuur

Wapperende windmolen geïnspireerd door hommels

Biomimicry is tegenwoordig overal te vinden. Het ziet er naar uit dat ontwerpen geïnspireerd door de natuur een steeds grotere rol gaan spelen in de ontwikkeling van onze energietechnologie. Het bedrijf Green Wavelength heeft een prototype gemaakt van een kleine windmolen, de xBEE, de naam komt van het wapperen van insectenvleugels, waar de turbine gebruik van maakt.

Het lenen van ontwerpen uit de natuur is de huidige technologische ontwikkelingen nu al aanzienlijk aan het veranderen. We hebben ventilatorbladen gezien die geïnspireerd zijn door de vinnen van walvissen, zonnecellen die effectiever gemaakt zijn door de textuur van vlinders toe te passen en turbinebladen die het hydrofobe oppervlak van bladeren nabootsen. De xBEE heeft een 5 meter grote spanwijdte en beweegt van achter naar voor.

De CEO van Green Wavelength, Sabri Sansoy zegt: “met het prototype willen we effectiever zijn dan de allerdaagse windmolen oplossingen die hooguit 30% effectief zijn, en w zijn op zoek gegaan naar de effectiviteit van biologische bronnen zoals de bewegingen van hommels, kolibries en libellen.” Volgens Jetson Green wil het bedrijf “kleine windturbines van 1-10 kW produceren voor thuisgebruik.” 

Kleine windturbines die je tegenwoordig ook voor je huis kunt kopen zijn een veelbelovende technologie, maar op dit moment zijn ze nog relatief duur in verhouding tot de hoeveelheid electriciteit die ze opwekken, dit maakt de ROI (return on investment) niet zo aantrekkelijk. We hebben niet genoeg informatie over de xBEE om überhaupt te speculeren, maar het zou best een radicale verandering kunnen zijn dat windenergie goedkoper en effectiever maakt. (Via Treehugger)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reacties

 1. Henk Daalder Windparken Wiki:

  De alledaagse windmolen heeft een wind -> stroom rendement van ca 65%
  Niet de 30 die hierboven genoemd wordt.
  Verder vraag ik me af hoe stevig de fundering van deze windmolen moet zijn.
  Een gewone windmolen blijft ook overeind als het stormt.
  Moet deze dan ontdaan worden van zijn flappen, op tijd?
  Of zijn de dunne assen waarmee de flappen aan de as zitten tevens de breukplaatsen?

  Een kritsch ingenieur

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?