RSS

Economie Amerika uit recessie

do, okt 29, 2009

Economie en Ondernemen

Economie Amerika uit recessie

WASHINGTON (ANP) – De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal met 3,5 procent gegroeid op jaarbasis. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Handel donderdag bekend.

Daarmee is na vier achtereenvolgende kwartalen met krimp een einde gekomen aan de langste recessie in de Amerikaanse economie sinds het begin van de metingen in 1947. De groei viel iets hoger uit dan analisten hadden voorspeld. Tegen persbureau Reuters voorspelden zij gemiddeld een groei van 3,3 procent.

In het tweede kwartaal kromp de Amerikaanse economie met 0,7 procent. In de twee kwartalen daarvoor werd een achteruitgang van gemiddeld ongeveer 6 procent gemeld. De uitgaven van consumenten gingen in het derde kwartaal met 3,4 procent omhoog. Dat is de sterkste stijging sinds het eerste kwartaal van 2007.

De investeringen in vastgoed namen zelfs met ruim 23 procent toe ten opzichte van het voorgaande kwartaal en leverden daarmee voor het eerst sinds 2005 weer een positieve bijdrage aan de Amerikaanse economie. Beide stijgingen zijn waarschijnlijk voor een groot deel het gevolg van de stimuleringsmaatregelen van de Amerikaanse overheid.

Het herstel werd ook op weg geholpen doordat bedrijven in mindere mate dan in de voorgaande kwartalen inteerden op hun voorraden. Zonder dit effect zou de economische groei op 2,5 procent zijn uitgekomen, tegen een groei van 0,7 procent in het tweede kwartaal.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?