RSS

Europarlement gaat Berlusconi bespreken

ma, okt 19, 2009

Politiek en Samenleving

Europarlement gaat Berlusconi bespreken

STRAATSBURG (ANP) – De grote christendemocratische fractie in het Europees Parlement heeft maandag tevergeefs geprobeerd om een kritisch debat over Silvio Berlusconi van de agenda te halen.

Een meerderheid aan andere partijen besloot echter om wel degelijk woensdag kritisch te spreken over de persvrijheid in Italië. De christendemocraat Silvio Berlusconi is eigenaar van de meeste commerciële zenders en heeft als premier ook zeggenschap over de staatsomroep. De meeste zenders besteden amper aandacht aan de oppositie maar buitensporig veel aan Berlusconi, vinden veel Europarlementsleden.

”Een alarmerende situatie”, aldus een resolutie van de liberale fractie van de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt. ”De Europese Commissie moet alle bevoegdheden benutten om de persvrijheid in Italië te redden.” Europarlementslid Jeanine Hennis-Plaaschaert (VVD) vindt het ”kleinzielige politiek” dat de christendemocratische fractie heeft geprobeerd het debat van de agenda te halen.

”De vrijheid van meningsuiting en persvrijheid is een van de basisrechten in de Europese Unie. We stellen allerlei eisen aan toetredende landen, dus we mogen ook van Italië bespreken”, aldus Hennis-Plaaschaert. CDA-Europarlementslid Wim van de Camp steunde de mislukte actie van zijn fractie. Hij zegt dat het niet relevant is of het ”kleinzielige politiek” is van zijn fractie. ”We wilden niet specifiek Italië noemen in de resolutie over persvrijheid, maar de hele EU. We hebben dat verloren. Dat kan gebeuren”.

Op de vraag of er een probleem is met de persvrijheid in Italië zegt Van de Camp dat ”we in Nederland heel vreemd zouden opkijken als premier Balkenende RTL zou kopen.” De CDA’er gaat ervan uit dat EU-commissaris Neelie Kroes (VVD) oplet of er een concurrentieprobleem is in de Italiaanse media. ”En die heeft er nog nooit iets over gezegd.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?