RSS

Londen gaat strijd aan met flessenwater

Londen gaat strijd aan met flessenwater

(IPS) Londen installeert voor het eerst sinds lange tijd weer drinkwaterfonteinen op openbare plaatsen. De waterautomaten moeten de strijd aangaan met flessenwater, dat een veel grotere schade toebrengt aan milieu en klimaat.

De fonteinen, zo groot als drankautomaten,  worden geplaatst door Thames Water, het grootste private drinkwaterbedrijf in Londen. In een eerste proef komen er waterautomaten in het busstation van Hammersmith en in het Tower Bridge museum. Voor 20 pence vullen de machines flessen tot een halve liter met gekoeld water. De opbrengst gaat integraal naar Waste Watch, een organisatie die mensen bewuster wil doen omgaan met natuurlijk rijkdommen.

Als de automaten een succes blijken, zullen ze tegen de Olympische Spelen in 2012 in metro-, bus- en treinstations in de hele stad verschijnen.

Flessenwater niet duurzaam
Het nieuws is een teken aan de wand voor de Britse fabrikanten van flessenwater, die al enkele jaren steeds meer kritiek krijgen.

Vorige week installeerde de Londense burgemeester Boris Johnson al een openbare waterautomaat in Hyde Park, de eerste nieuwe drinkwaterfontein in dertig jaar. Johnson heeft belooft dat er nog veel meer fonteinen komen.

Leidingwater is vijfhonderd tot duizend keer goedkoper dan flessenwater, zeggen activisten, en veel beter voor het milieu. Eén liter flessenwater kost immers honderden keren meer energie dan een liter kraantjeswater. Niet enkel de productie van de flessen kost veel energie, ook het transport tot bij de consument en de grote hoeveelheid afval. Het grootste deel van de plastic flessen wordt immers niet gerecycleerd: in Groot-Brittannië is dat maar een derde.

Groeiende kritiek
De Britse producenten van flessenwater proberen het tij te keren met agressieve marketingcampagnes waarin ze insinueren dat leidingwater ongezond of onsmakelijk is. Onderzoek maakt daar echter brandhout van: leidingwater is minstens even gezond en in sommige gevallen zelfs gezonder, zo blijkt.

Mede door het groeiend bewustzijn rond de klimaatproblematiek groeit daardoor de kritiek op flessenwater. Niet enkel Groot-Brittannië lijkt de strijd aan te gaan met flessenwater. Onlangs werd het Australische stadje Bundanoon wereldberoemd nadat plastic waterflessen er verboden werden. Ook Nederland denkt erover na om flessenwater te verbieden, althans in de overheidsinstellingen. In de Tweede Kamer is een meerderheid van de fracties gewonnen voor dat idee.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?