RSS

Red de tropische wouden door ze terug te geven aan de lokale bevolking

Red de tropische wouden door ze terug te geven aan de lokale bevolking

Geef de tropische wouden terug aan de mensen die ze bewonen, en de bomen zullen de CO2 voor je opnemen. Houd bovendien de wouden uit de handen van de overheid. Dit is de conclusie van een onderzoek dat het lot van 80 wouden wereldwijd over 15 jaar heeft bestudeert.

De meeste tropische wouden, van de Himalaya wouden tot de jungle in Madagascar, worden door de lokale en nationale overheden beheerst. Bosgemeenschappen beheersen niet meer dan een tiende van alle wouden. Deze gemeenschappen hebben een slechte reputatie en men denkt dat zij vaak de bomen omzagen om deze vervolgens als hout te gebruiken of te verbranden om land vrij te maken voor boeren. Het tegenovergestelde is echter waar volgens Ashwini Chhatre van de Universiteit van Illinois.

In het eerste onderzoek van zijn soort vergelijken Chhatre en Arun Agrawal van de universeit van Michigan de eigenaren van de tropische wouden met gegevens over CO2 opname, dat wordt bepaald door de grootte van het woud en het aantal bomen. Zij concludeerde dat tropische wouden onder lokaal bewind meer CO2 opnamen dan de wouden die door de overheid werden gerund. Er zijn echter wel uitzondering, zegt Chhatre, ” Maar onze bevindingen laten zien dat we de CO2 opname op een makkelijke manier kunnen verhogen, namelijk door de wouden die gerund worden door de overheden over te laten nemen door de lokale gemeenschappen ”

Een reden hiervoor kan zijn dat de lokale mensen bossen het beste beschermen omdat zij er daadwerkelijk wonen, ze zijn dan namelijk gebaat zijn bij de overleving van het woud op de lange termijn. Overheden, daarintegen laten vaak bomen kappen of laten vaak een “free for all” beleid los op het woud waarin iedereen haar deel probeert te pakken, overheden geloven vaak niet in de duurzaamheid van een woud.

De auteurs duiden ook aan dat de lokale mensen de weiden, visserijen en water voorzienigen beter zullen beheren. Ze zeggen dat hun bevindingen het aloude idee van de “tragedy of the commons” Letterlijk vetaald als de tragedie van het gemeenschappelijk belang, dat zegt dat natuurlijke bronnen die niet beheerd worden uitgeput zullen raken, tegenspreken. “Gemeenschappen zijn perfect in staat om hun eigen bronnen duurzaam te gebruiken ” zegt Agrawal.

Het onderzoek trekt het plan van de VN om overheden geld te geven aan overheden om de wouden te beschermen in twijfel. Simon Counsell van de Rainforest Foundation UK is niet verbaasd over de bevindingen. “In Brazilie en andere gebieden weten we dat de oudste wouden in inheemse handen zijn, bijvoorbeeld het woud dat eigendom is van de Kayapo’s in de oosterlijke Amazone – het grootste beschermde woud van de wereld ” (Via NewScientist)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , , , , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?