RSS

Optimisme onder CFO’s neemt wereldwijd toe

do, sep 17, 2009

Economie en Ondernemen

Optimisme onder CFO’s neemt wereldwijd toe

Het optimisme onder financieel topmannen over het herstel van de economie en het bedrijfsleven neemt over de hele wereld toe, Azië voorop. Dat blijkt uit de CFO Survey, een wereldwijd onderzoek onder financieel directeuren, uitgevoerd door Duke University en de Universiteit van Tilburg. Over de hele linie zijn de verwachtingen veel optimistischer dan in de voorafgaande kwartalen.

Meer optimisten
Waren CFO’s in Europa het afgelopen half jaar in vergelijking met hun Amerikaanse en Aziatische collega’s nog overwegend pessimistisch, nu worden ook zij in rap tempo positiever. 52% van de Europese CFO’s is optimistischer over de economie in het eigen land, en 47% is positiever over de financieel-economische vooruitzichten van de eigen onderneming. In Europa is het aantal optimisten voor het eerst sinds enkele kwartalen weer groter dan het aantal pessimisten.

CFO’s in Europa verwachten dat het gemiddeld nog ruim 9 maanden duurt voordat het herstel inzet, hun collega’s in de VS rekenen op nog geen 7 maanden en in Azië op zo’n 5 maanden. Dit strookt overigens met het op 14 september gepubliceerde forecast report van de Europese Commissie, dat in de nabije toekomst een einde van de krimp voorziet, ofschoon de impact van de kredietcrisis op de arbeidsmarkt en overheidsfinanciën volgens het rapport nog langere tijd merkbaar zal zijn.

Toename orders
Cijfers die het optimisme onder Europese CFO’s bevestigen, betreffen de toename van het aantal orders. Een kleine meerderheid (54%) van de Europese bedrijven ziet een toename in het aantal orders ten opzichte van het vorige kwartaal, zowel uit eigen land (60% toename) en andere Europese landen (35%), als uit Azië (33%) en de VS (11%).

Normalisering in zicht
De afgelopen kwartalen laten zien dat Europese CFO’s steeds minder extreme veranderingen verwachten voor de nabije toekomst. Weliswaar verwachten bedrijven 6% minder dividend uit te betalen dan in de laatste 12 maanden, zullen de kapitaaluitgaven met bijna 4% afnemen en wordt er 4% gesneden in marketing. Maar in de vorige survey waren de respondenten een stuk pessimistischer. Bovendien lijkt er een eind te komen aan bezuinigen op andere fronten, zoals R&D-uitgaven.

De normalisering van de economie lijkt in gang gezet.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , ,

Reacties

  1. c commandeur:

    ‘De normalisering van de economie lijkt in gang gezet.’ schrijft u.
    Tja, het is maar net wat je normaal vindt…..

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?