RSS

Zuid-Soedan stelt politiek open voor vrouwen

ma, sep 14, 2009

Politiek en Samenleving

Zuid-Soedan stelt politiek open voor vrouwen

JUBA (IPS) – Tijdens de algemene verkiezingen in april volgend jaar in Zuid-Soedan, kunnen voor het eerst vrouwen hun stem uitbrengen. Ook is 25 procent van de zetels gereserveerd voor vrouwen.

Na de ondertekening van het vredesakkoord in 2005, dat een einde maakte aan 21 jaar burgeroorlog, werden ambitieuze plannen ontvouwen voor de verkiezingen. Voordat in 1983 in Soedan oorlog uitbrak, mochten vrouwen zich niet kandidaat stellen en niet stemmen. In april is dat anders. Maar er zijn grote zorgen over de praktische haalbaarheid van de plannen.

Een van de obstakels is het analfabetisme in Soedan. De meeste vrouwen volgden geen officiele opleiding en kunnen niet lezen of schrijven. Daar komt bij dat de verkiezingen relatief ingewikkeld zijn. Kiezers moeten maar liefst twaalf stemmen uitbrengen.

Jersa Kide Barsaba, lidvan het Hoge Verkiezingscomité van Zuid-Soedan, zegt dat intensieve voorlichting nodig is om de verkiezingen goed te laten verlopen. “Er worden zoveel mogelijk stembureaus opgezet”, zegt ze. “En we hebben voertuigen gekocht en gehuurd om mensen uit verafgelegen dorpen naar de stembureaus te brengen, met hulp van de dorpshoofden.”

Ondanks alle haken en ogen die er aan de verkiezingen zitten, heeft de Kiescommissie er vertrouwen in dat de verkiezingen binnen een dag afgerond kunnen worden. Mocht dat niet lukken, zegt Barsaba, dan kan de Commissie de periode verlengen.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?