RSS

China krijgt grootste zonnecentrale ter wereld

do, sep 10, 2009

Wetenschap en Natuur

China krijgt grootste zonnecentrale ter wereld

Het Amerikaanse bedrijf First Solar gaat de grootste zonnecentrale ter wereld bouwen in het Chinese Ordos. Tegen 2019 moet de centrale drie miljoen gezinnen van stroom kunnen voorzien.

Dat ergens een nieuw “grootste zonnepark ter wereld” gepland wordt, is niet meer uitzonderlijk, maar de afmetingen van het park in Ordos zijn dat wel. De installatie krijgt een oppervlak van maar liefst 65 vierkante kilometer en moet een capaciteit van 2 gigawatt halen, goed voor stroom aan drie miljoen gezinnen.

De bouw moet al in juni volgend jaar beginnen met een eerste fase van 30 megawatt. Tegen 2014 moet daar 970 megawatt aan capaciteit bijkomen, en tegen 2019 nog eens een gigawatt. De financiering van de installatie is geregeld via een zogenaamd “feed-in”-tarief, een gegarandeerde prijs voor de elektriciteit die het zonnepark levert.

“Het feed-in tarief is cruciaal voor dit project”, zegt First Solar-ceo Mike Ahearn. “Het getuigt van een toekomstgericht beleid, dat nodig is om een sterke markt voor zonne-energie te creëren, de bouw van een project van deze omvang mogelijk te maken en tegelijk de kost van zonne-energie naar een niveau te brengen waar hij vergelijkbaar is met traditionele energiebronnen.” (IPS)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reacties

 1. Hadewijch Verhenne:

  Ik blijf het herhalen: zonnepanelen zijn niet de oplossing: zonnespiegels zijn de oplossing!
  Voor de productie van zonnepanelen is silicium of cadmium nodig: het winnen van silicium vraagt zoveel CO2, dat de winst voor het klimaat de eerste jaren niks is!
  Cadmium vraagt niet zoveel CO2, maar is giftig! Dus de afvalfase van die cadmiumzonnepanelen is desastreus!

  Zonnespiegels daarintegen hebben geen enkele van die voornoemde problemen: bovendien zijn ze oneindig veel efficiënter!
  In de eco-special van De Morgen stond duidelijk dat met 130 vierkante km de hele EU van groene stroom kon worden voorzien!
  Nu al, in Spanje, bij Sevilla, is zo’n zonnespiegelpark, maar nog lang geen 130 vierkante km.
  Bron: eco-special, De Morgn zomer 2010.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?