RSS

Economie geen effect op milieugedrag groene Nederlander

Economie geen effect op milieugedrag groene Nederlander

De huidige economische situatie heeft geen effect op het milieugedrag van de groene Nederlander. Die conclusie kan worden getrokken uit een peiling onder de ruim 4700 panelleden van de Groene Peiler, het digitale panel van de Provinciale Milieufederaties.

Sinds 2008 meten de milieufederaties een keer per jaar ‘het Groene Peil’ van Nederland. Door jaarlijks dezelfde stellingen voor te leggen aan de panelleden wordt nagegaan of de houding en het gedrag ten aanzien van diverse milieuthema’s verandert.

De uitslag van de in mei 2009 gehouden peiling verschilt op een beperkt aantal punten met die van 2008. Over de hele linie kan worden gesteld dat de respondenten iets milieubewuster antwoorden. Dat blijkt onder andere uit hoe milieubewust men zichzelf zegt te vinden. Iets meer dan 70% van de panelleden vindt zichzelf milieubewust of zelfs zeer milieubewust. in 2008 lag dit percentage nog op 67%.

Enkele andere opmerkelijke verschillen zijn:

  • Autorijden mag duurder gemaakt worden vindt nu 52% (was in 2008: 48%).
  • Vlees en zuivel zouden duurder mogen worden vindt nu 36% (was in 2008: 28%).
  • 68% geeft aan bij voorkeur voedingsmiddelen te kopen die zijn voorzien van een eco-keurmerk. Dit was 60% in 2008.
  • Op de vraag: Lever je zelf een bijdrage aan de kwaliteit van de natuur door te helpen bij het onderhoud ervan? antwoord 62% positief ten opzichte van 46% in 2008.
  • Opmerkelijk is dat een grotere groep jongeren zich zeer milieubewust noemt. Ondanks dat zijn het nog steeds vooral ouderen die sterk zijn vertegenwoordigd in die categorie.

Aan de leden van het panel werd tevens de vraag gesteld aan welke onderwerpen de Provinciale Milieufederaties het meeste aandacht moeten besteden. De respondenten blijken veruit het meeste waarde te hechten aan natuurbescherming, kwaliteit van het landschap enenergiebesparing. Lichthinder en biologisch voedsel zijn volgens de deelnemers de minst belangrijke onderwerpen.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?