RSS

Nissan komt met elektrische auto

Nissan komt met elektrische auto

De grote autofabrikanten haasten zich om als eerste een betaalbare hybride of elektrische auto op de markt te brengen. En in de tweede categorie is Nissan de winnaar. De Leaf, want dat is de toepasselijke naam van deze volledig elektrische auto, moet tegen eind volgend jaar in Azië, de VS én Europa te koop zijn. Nissan heeft een productiecapaciteit van 65.000 stuks per jaar.

Volgens topman Carlos Ghosn zou de prijs van de Leaf niet hoger liggen dan die van een vergelijkbare benzinewagen, terwijl het opladen van de batterijen goedkoper is dan een klassieke tankbeurt.

Nissan wil op termijn een volledig gamma aan elektrische auto’s aanbieden. Hiermee wordt ingespeeld op de fiscale voordelen die heel wat regeringen nu al aanbieden voor “groene” wagens. Ook de idee dat olie de volgende jaren alsmaar duurder zou worden, moet de consument naar de elektrische wagen lokken.

De auto staat op zijn eigen bodemplaat en is dus niet afgeleid van een bestaand model. Met zijn lithium ion batterijenpakket haalt de vijfzits hatchback een actieradius van maximaal 160 kilometer. De maximum snelheid ligt bij 140 km/u. Het vermogen van de elektromotor, die een product is van Nissan, is 80 kW en de trekkracht is maximaal 240 Nm. De capaciteit is 40 kWh. Volgens het bedrijf is het de eerste betaalbare auto in zijn soort.

Andere fabrikanten mikken eerst op hybride modellen al dan niet voorzien van een stekker. Hybrides zijn in Japan nu al de best verkopende auto’s. Vooral Honda heeft daar de laatste tijd van geprofiteerd. Nissan heeft zich tot nu toe altijd afgezet tegen hybrides en topman Carlos Ghosn verklaarde dat elektrische auto’s een veel betere keuze zijn.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?