RSS

Gezocht: usb-sticks voor Iran

vr, jul 31, 2009

Politiek en Samenleving

Gezocht: usb-sticks voor Iran

(IPS) Amerikaanse cyberactivisten hebben een online oproep gelanceerd om oude usb-sticks op te sturen. Ze willen de sticks voorzien van software waarmee de Iraanse bevolking vrij kan surfen op het internet zonder controle door de overheid.

Austin Heap, een cyberactivist uit San Fransisco is het brein achter de actie. Hij schreef enkele dagen na de verkiezingen in Iran al een eerste programmaatje om Iraanse dissidenten te helpen om video’s en berichten over de protesten in Teheran te publiceren op het internet. Hij heeft nu veel ambitieuzere software ontworpen die Iraanse surfers in staat moet stellen om de internetfilters van de overheid te misleiden. Het programma kreeg de naam “Haystack” en is efficiënter, eenvoudiger in gebruik en gericht op een breder publiek en langere termijn.

Haystack is speciaal geschreven om de Iraanse overheidscontrole te omzeilen. Eerder werd al gelijkaardige software ontwikkeld om voorbij de Chinese firewall te glippen onder de naam “Freegate”. De programmaatjes zijn niet alleen ontworpen om de gebruiker toegang te geven tot het volledige internet, inclusief sites als Facebook of Twitter, maar ook om diens identiteit geheim te houden.

Het enige minpunt is dat Iraanse internetgebruikers het programma niet zomaar kunnen downloaden van het internet. Daarom denken de cyberactivsten aan kleine, goedkope usb-sticks om het te verspreiden. Dergelijke sticks worden vaak uitgedeeld op congressen om promotiemateriaal te verspreiden. De cyberactivisten roepen iedereen op om dergelijke usb-sticks, met een minimum grootte van 128 megabyte, naar ze op te sturen.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?