RSS

Volledige bescherming tegen malaria mogelijk

Volledige bescherming tegen malaria mogelijk

NIJMEGEN – Volledige bescherming tegen malaria is mogelijk. Dat stellen wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen na onderzoek met hulp van proefpersonen die zich vrijwillig aan malaria lieten blootstellen.

De vrijwilligers werden besmet met malaria, terwijl zij het antimalariamiddel chloroquine kregen. De onderzoekers constateerden een goede afweerreactie bij de proefpersonen, die geen ziekteverschijnselen vertoonden.

Enkele maanden later namen de wetenschappers nogmaals de proef op de som. De vrijwilligers werden opnieuw blootgesteld aan malariaparasieten. Ook nu werden zij niet ziek door de opgebouwde afweerreactie. Volgens de onderzoekers is een groep afweercellen, de zogeheten multifunctionele T-cellen, belangrijk voor de beschermende afweerreactie.

Vaccin
De studie bewijst dat het mogelijk is om op efficiënte wijze volledige bescherming tegen malaria op te bouwen, aldus de wetenschappers, die er een ”hoopvol uitgangspunt voor een toekomstig effectief malariavaccin” in zien. De onderzoeksresultaten staan in medisch-wetenschappelijk tijdschrift The New England Journal of Medicine.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?