RSS

Desertec project voor zonne-energie gelanceerd

ma, jul 13, 2009

Wetenschap en Natuur

Desertec project voor zonne-energie gelanceerd

Twaalf ondernemingen, voor het merendeel Duits, hebben maandag een akkoord ondertekend inzake de lancering van een megaproject ter waarde van 400 miljard euro. Het project voorziet in de bouw van zonnekrachtcentrales in de de Sahara om hiermee Europa te voorzien van duurzame energie.

Met het project ‘Desertec‘ willen de twaalf bedrijven, waaronder Siemens, RWE, Eon, Deutsche Bank, herverzekeraar Münchener Rück en het Algerijnse voedingsmiddelenconcern Cevital, op termijn 15 procent van Europa van zonnestroom gaan voorzien en ook in die van de producerende landen, aldus de initiatiefnemers.  ‘We hebben vandaag een stap vooruit gezet in de realisatie van het project’, aldus Nikolaus von Bomhard, CEO van de Duitse herverzekeraar Munich Re, waar het akkoord ondertekend werd.

De zonneparken moeten in meerdere landen langs de Noord-Afrikaanse kust komen. Het gaat niet om zonnepanelen. De zonnestraling wordt met grote parabolische spiegels geconcentreerd op een buis met een speciale vloeistof. Die wordt zo verhit en drijft een turbine aan, die op zijn beurt elektriciteit opwekt.

Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier ‘biedt Desertec een groot potentieel voor regionale samenwerking in Noord-Afrika en tussen die staten die nog altijd gesloten grenzen hebben’. Steinmeier weerlegt de kritiek dat Europa zo afhankelijk zou worden van zogenaamde ‘probleemstaten’. ‘We zijn nu ook al afhankelijk van Algerije en Libië op het vlak van olie, maar de zaken gaan zeer goed.’ Volgens Siemens is een gebied van 300 op 300 kilometer in de Sahara genoeg om de hele planeet te voorzien van energie.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , ,

Reacties

  1. Ralph:

    Heel mooi initiatief. Ik heb vernomen dat de electriciteit via een kabel en een nieuw te bouwen hoogspanningsnet naar Europa gebracht gaat worden. Is dat de beste oplossing gezien verlies van stroom, investering en politieke afwegingen?
    Is het niet beter (een deel van?) de elektriciteit in waterstof om te zetten? Kun je op het moment dat je het nodig hebt stroom opwekken. Je kunt voorraden creeren en je kan er voertuigen op laten rijden. Ik zie nog niet zo snel zware vrachtwagens en schepen volledig elektrisch rijden en varen.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?