RSS

Amazonerivier elf miljoen jaar oud

ma, jul 6, 2009

Wetenschap en Natuur

Amazonerivier elf miljoen jaar oud

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) kwamen dit te weten na bodemonderzoek in de monding van de rivier in Brazilië. Deze maand publiceerden zij hierover in het wetenschappelijke tijdschrift Geology.

”Tot nu toe was niet precies bekend hoe oud de Amazone was”, zei geoloog Carina Hoorn maandag. ”Er werd altijd maar wat gegist. Sommigen dachten dat de rivier acht of tien miljoen jaar oud was, anderen gokten op twaalf miljoen jaar.”

Archief
De UvA-onderzoekers maakten deel uit van een internationaal team, waarin ook de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobas en de Universiteit van Liverpool vertegenwoordigd waren.

In de riviermonding boorden zij tot 4,5 kilometer diepte. Zo stuitten zij op een ‘enorm archief’ aan biologische informatie van het continent. ”Tot voor kort kon slechts een heel klein gedeelte worden opgeboord en bekeken”, aldus Hoorn.

Doorbraak
De kilometerlange boring is dan ook een doorbraak in het onderzoek naar de Amazonerivier, aldus de UvA. De Amazone is na de Nijl de langste rivier ter wereld. Volgens de wetenschappers uit Amsterdam kreeg de rivier ongeveer 2,4 miljoen jaar geleden zijn huidige stroomgebied. Sindsdien loopt hij door het gebied waar nu de landen Peru, Brazilië, Bolivia, Columbia en Ecuador liggen.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?