RSS

Nederland proeftuin elektrische auto’s

Nederland proeftuin elektrische auto's

In 2025 moeten er in Nederland een miljoen elektrische auto’s rondrijden. Nederland moet uitgroeien tot dé proeftuin voor elektrische auto’s in de wereld. Tot 2011 trekt het kabinet 65 miljoen euro uit om juist in ons land de marktdoorbraak te bereiken van met stroom aangedreven automobielen.

Overheid en bedrijfsleven gaan samenwerken in het Formule E-team, dat de marktontwikkeling voor de elektrische auto in de gaten houdt. Tussen 2009 en 2011 worden er meer praktijkproeven gedaan. Onmisbaar is een goede ‘laadinfrastructuur’, ofwel dat er genoeg oplaadpunten zijn.

Nederland is als proeftuin interessant voor de industrie dankzij ons solide elektriciteitsnet. Ook maken de relatief korte afstanden tussen steden de overstap op elektrische wagens gemakkelijker. In Nederland wordt de komende jaren een landelijk netwerk van oplaadpunten voor elektrische auto’s aangelegd, zo werd eerder al duidelijk. Minister van Verkeer Camiel Eurlings zei in mei na een ritje met een elektrische auto dat ‘dit echt de toekomst is’.

Het kabinet vindt dat de markt snel met een gevarieerd aanbod van modellen moet komen.

Bijtelling
De bijtelling voor elektrische leaseauto’s gaat waarschijnlijk nog verder omlaag. Staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën beloofde de Kamer woensdag daar serieus over na te gaan denken. ChristenUnie en GroenLinks willen de bijtelling zeker vijf jaar op 0 procent stellen omdat elektrische auto’s de komende tijd nog erg duur in aanschaf zullen zijn. De Jager wil niet naar 0 procent omdat hij een verschil wil houden tussen zakelijke en privékilometers. Hij denkt zelf dat het percentage mogelijk gehalveerd kan worden naar 5 procent. Een definitief besluit kan hij nemen rond Prinsjesdag, in september.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?