RSS

Oerol: 10 dagen gras tussen de planken

Oerol: 10 dagen gras tussen de planken

Met het thema Gras tussen de planken zijn van 12 t/m 21 juni tijdens Oerol honderden voorstellingen, muziekoptredens en straattheateracts te zien op de meest uiteenlopende locaties in het Terschellingse landschap. Het thema benadrukt de bijzondere combinatie van cultuur en natuur, die kenmerkend voor Oerol is. Dit jaar beleven 30 voorstellingen hun première op Oerol.

Bløf, CocoRosie en Kyteman
De muziekprogrammering van Oerol bevat dit jaar een mix van nieuwe namen en oude bekenden van Oerol, grote publiekstrekkers en opkomende bands. Zo komen Spinvis, André Manuel en Nynke Laverman wegen groot succes weer terug. Nieuw voor Oerol zijn een aantal grote publiekstrekkers als Bløf, CocoRosie en Room Eleven, maar ook opkomende bands als Suarez en Kyteman zullen voor het eerst op het Groene Strand en de Westerkeyn hun muziek ten gehore brengen.

In de programmering is voor iedere smaak wel wat te vinden: Nederlandstalige acts, optredens in de Balkan-, folk- en gypsysfeer, hiphop, soul, singer-songwriters en meer.

Dit jaar is voor het eerst ook muziek te vinden in de theaterprogrammering. In het intieme Bostheater geven leden van bekende Nederlandse bands een bijzonder concert. Zo zal Janne Schra, de zangeres van Room Eleven, samen met cabaretier Paulien Cornelisse ‘Een hoorspel om te zien’ maken en geeft Stef Kamil Carlens, de eigenzinnige frontman van Zita Swoon een uniek concert.

Eric Vloeimans zal, net als de vele straatartiesten op onverwachte momenten opduiken op festivalterrein de Westerkeyn om met een aantal andere muzikale grootheden, waaronder Spinvis, een kort concertje te geven.

Dagarrangement
Oerol geeft ook dit jaar samen met Rederij Doeksen een dagarrangement uit op woensdag 17, donderdag 18 en zaterdag 20 juni. In het dagarrangement zit een retour met de snelboot, een bus dagpas voor op Terschelling en een Oerol Paspoort, waarmee de paspoortvoorstellingen, het straattheater en de muziek te bezoeken zijn. Op woensdag 17 juni speelt Nederlands grootste band Bløf op Oerol, op donderdag staat het Zweedse Dorlene Love op het Groene Strand en op zaterdag 20 juni kun je luisteren naar o.a. Caspian Hat Dance.

Terschelling als podium
De filosofie van Oerol is dat het eiland Terschelling dient als podium en inspiratiebron voor theatermakers, muzikanten en beeldend kunstenaars uit binnen- en buitenland. Op ruim 60 plekken wordt op professionele wijze een tijdelijke theaterlocatie gerealiseerd. Strand, bos, duinen en polderlandschap zijn tegelijkertijd podium en decor. Op sommige plekken staan tenten, andere voorstellingen zijn gewoon in de open lucht. Maar ook in boerenschuren, boothuizen of oude bunkers kunnen voorstellingen te zien zijn. Het straattheater, de bakermat van het festival, zal ook zeker niet ontbreken aan het scala van podiumkunsten dat jaarlijks wordt vertoond. Tel daar nog de vele muziekpodia in de Terschellinger kroegen, de openluchtpodia op de festivalterreinen Groene Strand en Westerkeyn bij op, en je krijgt langzaam een idee van dit unieke festival. Oerol werkt jaarlijks met een thema. Het eiland dient daarbij als inspiratiebron.

Oerol creëert bovendien een ambiance, een ‘Oerolgevoel’, waarin een kennismaking van een groot publiek met kwetsbaar erfgoed zoals het duinen- en waddenlandschap mogelijk wordt. Het festival heeft een sterk sociale dimensie. Samen op de boot, samen op het eiland, samen onderweg, samen bij de voorstelling. Oerol brengt het publiek samen in eenzelfde verhouding tot het eiland, wat  ruimte schept voor podiumkunstenaars om hun grenzen te verleggen.

Oerol 2009: 10 dagen gras tussen de planken

Tijdens het 10 dagen durende festival zijn er op Terschelling meer dan 40 theater- en dansvoorstellingen, 50 muziekoptredens, 20 paspoortvoorstellingen en 25 straattheateracts te zien. De voorstellingen en optredens zijn traditiegetrouw op de meest uiteenlopende locaties in het Terschellingse landschap. Het thema van dit jaar ‘gras tussen de planken’ benadrukt de bijzondere combinatie van cultuur en natuur, die kenmerkend voor Oerol is.

Oerol, 10 dagen gras tussen de planken – 12 t/m 21 juni ‘09, Terschelling

Website: www.oerol.nl

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?