RSS

Better Place introduceert supersnel elektrisch tanken

vr, mei 22, 2009

Wetenschap en Natuur

Better Place introduceert supersnel elektrisch tanken

In het Japanse Yokohama is ’s werelds eerste batterijwisselsysteem en automatisch oplaadstation voor elektrische auto’s gepresenteerd. De voorziening moet de grootschalige overstap van consumenten op elektrisch rijden versnellen. Het verwisselen van de accu’s gebeurt volledig geautomatiseerd en duurt 80 seconden. Het gaat sneller dan benzine tanken en is bovendien schoner en makkelijker voor de bestuurder.

Het servicestation van fabrikant Better Place verwijdert snel en veilig de lege batterij en plaatst een volledig opgeladen batterij terug in de auto. De bestuurder kan tijdens het verwisselen van de batterij in zijn auto blijven zitten. Het systeem werkt met twee robotshuttles op rails.

De lege batterij gaat na verwijdering naar een speciale oplaadruimte, waar hij opnieuw geladen wordt en klaargemaakt voor gebruik in een andere elektrische auto. Het systeem kan met alle mogelijke maten en soorten accu’s overweg.

Better Place, het initiatief van voormalig SAP-bestuurder Shai Agassi om elektrisch rijden mogelijk te maken, wil voor eind dit jaar ook in Nederland actief worden. Agassi wil in zoveel mogelijk landen ter wereld oplaadpunten voor elektrische auto’s neerzetten. Bij ‘pompstations’ kunnen batterijen worden vervangen, zodat er met elektrische auto’s ook lange afstanden afgelegd kunnen worden.

Better Place is eigenaar van die batterijen, zodat consumenten alleen de auto hoeven te kopen. “Vergelijk ons met een mobiele telefoonaanbieder”, zegt Hans de Boer, global development manager Europe van Better Place (en voormalig marketingdirecteur van Vodafone Japan). Met autofabrikanten en batterijfabrikanten wordt gesproken over het standaardiseren van de batterijen.

Zie ook:

Hieronder kan je de demonstratie bekijken:

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reacties

  1. Ralph:

    Ziet er goed uit. Dat zal het business model van tankstations wellicht een beetje veranderen. De automobilist hoeft de shop niet meer in.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?