RSS

Dag van de Persvrijheid op zondag 3 mei

do, apr 23, 2009

Politiek en Samenleving

Dag van de Persvrijheid op zondag 3 mei

Op zondag 3 mei 2009 vindt opnieuw de Dag van de Persvrijheid en de Pervrijheidslezing plaats. Thema van de dag is dit jaar ‘De straat versus de verslaggever’.

Het programma start om 13.30 uur op de universiteit Utrecht. Minister van Wonen, Werk en Integratrie, Eberhard van der Laan, verzorgt de Persvrijheidslezing 2009. Saskia Dekkers, correspondente in Parijs voor onder meer het NOS Journaal, zal hierop reageren. Tevens worden er presentaties verzorgd door Frank Bovenkerk, hoogleraar criminologie en Hans Verploeg, voorzitter van Freevoice. Dagvoorzitter is Margriet Vroomans, journaliste en televisiepresentatrice.

In 1993 hebben de Verenigde Naties 3 mei tot Internationale Dag van de Persvrijheid uitgeroepen, met als doel de beginselen van de persvrijheid meer onder de aandacht te brengen en deze wereldwijd te bevorderen. Het idee voor deze internationale Dag van de Persvrijheid is afkomstig van de Algemene Conferentie van de UNESCO van 1991, waar erkend werd dat een vrije, pluriforme en onafhankelijke pers een essentieel onderdeel is van elke democratische samenleving.

Sinds 2003 wordt ook in Nederland actief aandacht besteed aan de Internationale Dag van de Persvrijheid. De Nederlandse Dagbladpers (NDP), het Persmuseum, de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), Freevoice, Press Now en Radio Nederland Wereldomroep (RNW) hebben zich hiertoe verenigd in de ‘Commissie Dag van de Persvrijheid’. Jaarlijks organiseren zij op 3 mei de Persvrijheidslezing in Nederland.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

Reacties

  1. aiki meeuse:

    Persvrijheid zou veel meer gekoesterd moeten worden. Het is de barometer van de mensenrechten: als de persvrijheid wordt aangetast, weet je zeker dat daarna mensenrechten het moeten ontgelden.

    Op 3 mei wordt ook actie gevoerd voor vrijlating van Tissa, een journalist uit Sri Lanka die al meer dan een jaar gevangen zit zonder arrestatiebevel.

    zie http://www.persvrijheid.nl

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?