RSS

VS maken weg vrij voor klimaatwetgeving

VS maken weg vrij voor klimaatwetgeving

WASHINGTON (ANP) – Het Amerikaanse federale milieubureau EPA heeft vrijdag de weg vrijgemaakt voor goedkeuring van klimaatwetgeving. Het bureau bestempelde broeikasgassen, waaronder CO2, tot ,,gevaar voor de volksgezondheid en welvaart”.

Over zestig dagen kan het Congres daardoor de zogeheten Schone Lucht Wet in behandeling nemen. Daarin staat dat bedrijven die teveel schadelijke stoffen uitstoten emissierechten moeten kopen van bedrijven die minder uitstoten dan is toegestaan. Op die manier kan een maximum gesteld worden aan de hoeveelheid uitstoot die in de VS de lucht in mag.

Het besluit van de EPA wordt internationaal gezien als een teken dat president Barack Obama serieus werk gaat maken van zijn beloften om het milieu te verbeteren. Hij beloofde tijdens zijn campagne dat hij zich in zou zetten om wereldwijde afspraken over uitstoot te maken.

Tijdens het bewind van oud-president George W. Bush stelde overheidsdienst EPA zich nog op het standpunt dat CO2 niet gereguleerd kon worden omdat het geen vervuilende stof zou zijn. Daardoor werden staten verboden om eisen te stellen aan de industrie en autobezitters.

Naar verwachting zal de EPA nu ook snel toestemming geven aan staten als Californië om een uitzondering te maken op de federale wetten en alleen efficiënte auto’s op de weg toe te laten. Zeker vijftien staten hebben soortgelijke plannen.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?