RSS

De kracht van microfinanciering

De kracht van microfinanciering

In het nieuwe tiendelige RTL Z-programma ‘Wereldzaken’ schetst presentator Babs Assink vanaf maandag 27 april bij RTL 7 een beeld van kleine zelfstandigen in ontwikkelingslanden van wie het leven ingrijpend is veranderd na het krijgen van microkrediet; een kleine lening aan ondernemers in ontwikkelingslanden, die vaak geen bankrekening of onderpand hebben.

Prinses Máxima komt als een van de deskundigen in ‘Wereldzaken’ aan het woord. De Prinses maakt zich al jaren als VN-adviseur sterk voor het beschikbaar maken van financiële diensten voor iedere wereldburger. In Nederland is Prinses Máxima lid van de Raad voor Microfinanciering. Assink sprak met de Prinses in Villa Eikenhorst over het belang van ‘finance for all’ en thema’s zoals sparen, de inzet van mobiele telefonie, duurzaamheid en financiële educatie.

Voor ‘Wereldzaken’ reist Babs Assink af naar tien verschillende landen in drie werelddelen. Ze gaat op bezoek bij de vooral vrouwelijke ondernemers. In hun beautysalons, naaiateliers, visrokerijen en winkeltjes, of op de koffieplantages, de rijstfabriek en boerderij. ‘Wereldzaken’ laat zien hoe microfinanciering hun leven heeft veranderd, hoe ze aan microfinanciering zijn gekomen, hoe het werkt en hoe de vaak kleurrijke en flamboyante ondernemers de toekomst zien. Daarnaast wordt een beeld geschetst van de trends en recente ontwikkelingen binnen de microfinancieringssector. Ook interviewt Assink in de verschillende landen directeuren van microfinancieringsinstellingen over de gevolgen van microfinanciering voor een regio of de landelijke economie.

Landen en thema’s die in ‘Wereldzaken’ voorbij komen:

Afl. 1: Peru – infrastructuur
Afl. 2:  Bolivia – MKB
Afl. 3:  Nicaragua – sociale impact
Afl. 4:  Zuid-Afrika – vrouwengroepen
Afl. 5:  Mozambique – financiële educatie
Afl. 6:  Oeganda – leningen via webbedrijven als MyC4
Afl. 7:  India – mobiel bankieren
Afl. 8:  Cambodja – duurzaamheid
Afl. 9:  Filippijnen – bereik in rurale gebieden
Afl.10: Moldavië: financiële diensten (sparen en verzekeren)

Over het belang van microfinanciering:
De microfinancieringssector is wereldwijd enorm in ontwikkeling. Het gaat al lang niet meer over microkredieten alleen, want kleine ondernemers hebben inmiddels ook toegang tot andere financiële bankproducten zoals een creditcard, een verzekering of elektronisch betaalverkeer. Wereldwijd maken meer dan 150 miljoen mensen gebruik van microfinanciering. Een lening van vijftig tot honderd euro is vaak al genoeg om kleine ondernemers de kans te bieden te investeren in bijvoorbeeld de aanschaf van een koe, naaimachine of winkel. Zij betalen de lening terug, en proberen zo hun toekomstige financiële positie te verbeteren. De ondernemers worden geholpen zichzelf te ontwikkelen en zo heeft microfinanciering al veel gezinnen in ontwikkelingslanden een beter leven bezorgd.

Vanaf maandag 27 april dagelijks in de RTL Z-carrousel bij RTL 7.
Wekelijks een nieuwe uitzending.

Uitzendtijden:

  • Maandag om 09.20 uur
  • Dinsdag om 11.20 uur
  • Woensdag om 13.30 uur
  • Donderdag om 15.20 uur
  • Vrijdag om 16.20 uur

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?