RSS

Maand van de Filosofie: Verzoening

vr, apr 10, 2009

Politiek en Samenleving

Maand van de Filosofie: Verzoening

De hele maand april is het Maand van de filosofie. Het thema van 2009 is Verzoening. Chimpansees kussen elkaar en makaken verzoenen zich door elkaar te omhelzen. Of het nu om een machtsstrijd onder ambitieuze mannetjesapen gaat, een stukgelopen huwelijk of de verwerking van een misdrijf, na een ingrijpend conflict gaat iedereen op zoek naar een manier om het leven weer voort te kunnen zetten.

Ook in een door oorlog of onderdrukking gebroken samenleving is verzoening een belangrijke opgave: kunnen daders en slachtoffers zich nog in dezelfde samenleving thuis voelen?
Tijdens de maand april zullen schrijvers, filosofen en andere denkers spreken en debatteren over een scala aan onderwerpen als het onvergeeflijke kwaad, omgaan met het koloniale verleden, de ingrediënten voor een succesvol “nahuwelijk” en verzoening met ziekte en vergankelijkheid.

Zaterdag 11 April 2009 – FestivalTheater LUX – De zoen van Nijmegen
Tjidens het Nijmeegse festival onderzoeken bekende filosofen en ooggetuigen conflictgebieden die om verzoening vragen. Met onder meer Arjan Erkel over verzoening met zijn ontvoerders in Dagestan, vredesactivist Mient-Jan Faber, en de filosofen Paul van Tongeren, Chris Buskes en Rudi Visker.

Vrijdag 17 April 2009 – Nacht van de Filosofie – Felix Meritis – Amsterdam
Met onder andere:

  • Job Cohen – Opent de Nacht van de Filosofie
  • Avishai Margalit – In gesprek met Bas Heijne over het onverzoenlijke conflict bij uitstek: het Midden-Oosten
  • Hans Achterhuis – Auteur van Met alle geweld
  • Tariq Ramadan – Over verzoening tussen Europese identiteit en Islam
  • Sunny Bergman – Debat over plastische chirurgie en photoshop: kunnen we ons nog wel verzoenen met een alledaags uiterlijk?
  • Willem Schinkel – Over de paradoxen van het Nederlandse integratiedebat
  • Afshin Ellian – Over waarheid en verzoening in Zuid-Afrika
  • Bas Haring – Interview over het essay van de Maand van de Filosofie
  • Socrateswisselbeker – Tijdens de Nacht wordt de prijs uitgereikt aan de auteur van het meest prikkelende filosofieboek van 2008. De shortlist is inmiddels bekend gemaakt.

Zaterdag 25 April 2009 – Dag van de Filosofie – Tilburg
Is conflict de uitgangssituatie van de menselijke conditie en verzoening het hoopvolle perspectief? Op de Dag van de Filosofie zijn onder meer te gast: Peter Sloterdijk, Hans Achterhuis, Jos de Mul en de gebroeders Meester.

Dit zijn slechts enkele hoogtepunten. Tijdens de Maand is er elke dag wel iets te doen. Allerlei instellingen, bibliotheken, boekhandels, uitgeverijen en verenigingen organiseren vele activiteiten.

Meer informatie: www.maandvandefilosofie.nl

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?