RSS

De waterschappen gaan in energie

De waterschappen gaan in energie

Op 8 april 2009 wordt de landelijke WaterWegen-conferentie ‘Veranderen en innovatie’ (bij waterschappen) georganiseerd. WaterWegen is een project van de gezamenlijke waterschappen waarin ze verleid, geprikkeld en geduwd worden naar een toekomstige rol als innoverende overheid.

In een projectenmarkt kunnen tijdens de conferentie meerdere projecten bekeken worden. De Energiefabriek is als winnend project in de gelegenheid gesteld om voor het voltallig aanwezige publiek het concept te presenteren. En de Energiefabriek zou de Energiefabriek niet heten als dat niet met de nodige dosis energie gepaard zou gaan.

Morgen in het NAI in Rotterdam tijdens de Waterwegenconferentie van de Unie van Waterschappen kiest de Energiefabriek het ruime sop. In een spetterende presentatie laten de vier waterschappen die aan de wieg van het concept staan zien, hoeveel energie de energiefabriek te produceren heeft. Doel? De aanwezigen overtuigen van de nieuwe koers die waterschappen en rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi) moeten gaan varen: een plaats midden in de maatschappij, duurzaam en kostenbewust.

Er zit energie in de RWZI: de Energiefabriek
Afvalwater, dáár zit energie in. Rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI’s) ontvangen grote hoeveelheden van een energiedrager: afvalwater. Waarom de energie die aan de ene kant binnenkomt, niet gebruiken voor de processen die aan de andere kant vragen om energie? Waterschappen kunnen in hun eigen energiebehoefte voorzien en wellicht nog overhouden voor energielevering. Zo ontwikkelen waterschappen zich tot duurzaam ingerichte organisaties, minder afhankelijk van de energiemarkt. Daarnaast kunnen ze met de juiste marktbenadering, door opbrengsten via energielevering, tegen lagere netto kosten opereren.

Dit is de boodschap die De Energiefabriek, een concept uitgedacht door vier waterschappen, tijdens de Waterwegen conferentie op 8 april gaat uitdragen. “Nadat waterschap Aa en Maas eind 2008 de wedstrijd van Waterwegen won (bedenk een manier waarop waterschappen innovatief midden in de maatschappij kunnen staan) zijn we samen met drie andere waterschappen die soortgelijke ideeën hadden aan de slag gegaan. Nu is het initiële idee tot een concreet businessplan uitgewerkt en zoeken we meer medestanders. Hoe fantastisch zou het zijn als de helft van de waterschappen het concept op een van hun rwzi’s gaat implementeren!” Aldus Ferdinand Kiestra, projectleider van de Energiefabriek. (Nieuwsbank)

De feiten zijn overtuigend:

  • De totale energie-inhoud van rioolwater is aanzienlijk hoger dan nodig om datzelfde rioolwater te zuiveren.
  • Energieneutraal zuiveren is mogelijk: technisch en financieel.
  • De potentie van energielévering (elektriciteit) is tweemaal het huidige verbruik van de zuiveringen: van ‘min 100%’ naar ‘plus 200%’ : de grootste ‘groen energie’-producent van Nederland.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?