RSS

Europees keurmerk voor milieuvriendelijke producten

Europees keurmerk voor milieuvriendelijke producten

Milieuvriendelijke producten zijn in de toekomst te herkennen aan een Europees keurmerk. Daar heeft het Europees Parlement gisteren mee ingestemd.

PvdA-Europarlementariër Dorette Corbey is tevreden: “Het keurmerk, een bloemetje met sterrencirkel, bestaat al maar leidt een kwijnend bestaan en is gebaseerd op verouderde milieucriteria. Met het keurmerk nieuwe stijl kunnen consumenten erop vertrouwen dat een product tot de milieuvriendelijkste uit de categorie behoort. Een goed Europees milieukeurmerk kan een heel aantal bestaande keurmerken vervangen, dat is veel duidelijker voor de consumenten.”

Een product kan voortaan alleen maar een keurmerk krijgen als het voldoet aan een reeks milieucriteria, die gebaseerd zijn op een wetenschappelijke analyse van de hele levenscyclus van het bewuste product.

Corbey: “Er wordt gekeken naar het effect van een product op klimaatverandering, effect op natuur en biodiversiteit, gebruik van energie en grondstoffen, afvalproductie en het vrijkomen van gevaarlijke stoffen. Uiteindelijk kunnen slechts de beste 10 tot 20 procent van de producten per categorie de milieukeur toegekend krijgen, het is dus voor producten aantrekkelijk om het keurmerk op de verpakking te krijgen.”

Het keurmerk geldt voor allerlei consumentenartikelen zoals kleding, toiletartikelen en wasmiddelen. Onderzocht wordt of ook voedingsmiddelen en dranken in de toekomst een milieukeur kunnen krijgen. Dat zou een belangrijke aanvulling zijn.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?