RSS

De zon maakt iedereen blij

De zon maakt iedereen blij

De zon schijnt en het lijkt alsof we allemaal gaan stralen. Volgens Toine Schoutens van de Stichting Onderzoek Licht & Gezondheid (SOLG) is dat geen schijn maar werkelijkheid. ,,Mensen gaan naar buiten en ontmoeten andere mensen. Door de sociale interactie voelen we ons vaak beter.”

Schoutens zegt dat de zon mensen ook letterlijk mooier maakt. ,,We worden wat bruiner en zien er daardoor simpelweg beter uit.” De zon heeft niet alleen effect op onze gemoedstoestand. Er is wetenschappelijk bewijs dat we ons door licht beter voelen. Marijke Gordijn is chronobioloog en specialist in biologische ritmes. ,,Een verhoging van de lichtintensiteit maakt ons alerter en fitter.”

Lichtintensiteit wordt gemeten in lux. Volgens Gordijn is kunstlicht en zonlicht niet met elkaar te vergelijken. ,,In een gemiddeld kantoor meten we 1000 lux. Als we buiten in de zon lopen krijgen we 100.000 lux tot ons.” Gordijn vertelt dat 4 procent van de Nederlanders last heeft van een winterdepressie. ,,Die mensen knappen door dit weer echt enorm op.”

Volgens Schoutens van SOLG ontwaken mensen in het voorjaar echt uit hun winterslaap. ,,We hebben afgelopen periode opgesloten gezeten in donkere gebouwen en nu is er weer sprake van biologische stimulatie.” Schoutens legt ook een duidelijke relatie tussen het voorjaar en onze seksualiteit. ,,Hoewel wij mensen redelijke vervreemd zijn van onze eigen natuur voelen we nu toch lentekriebels.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?