RSS

Boeren uit ontwikkelingslanden krijgen Europese hulp

di, mrt 31, 2009

Politiek en Samenleving

Boeren uit ontwikkelingslanden krijgen Europese hulp

De Europese Commissie heeft maandag 314 miljoen euro vrijgemaakt om de landbouwproductie in de derde wereld te verbeteren. Dankzij het geld zouden landbouwers in ontwikkelingslanden makkelijker zaaigoed en meststoffen moeten krijgen.

Dit is het eerste financieringsbesluit in het kader van de Voedselfaciliteit van 1 miljard euro, die eind vorig jaar werd goedgekeurd als reactie op de groeiende problemen die veel ontwikkelingslanden ondervinden om de continuïteit van de voedselvoorziening te garanderen. Maandag besloot de Commissie een eerste schijf van 314 miljoen euro uit te keren.

Het besluit is bedoeld voor de periode tussen noodhulp en ontwikkelingssamenwerking op middellange en lange termijn en heeft een looptijd van drie jaar (2009-2011). Er zal aan drie soorten activiteiten steun worden verleend:

  • maatregelen ter verbetering van de toegang tot landbouwproductiemiddelen zoals mest en zaaigoed en diensten van dierenartsen en adviseurs;
  • andere kleinschalige maatregelen ter vergroting van de landbouwproductie, zoals microkredieten, infrastructuur op het platteland, opleiding en ondersteuning van landbouworganisaties;
  • vangnetten in de vorm van sociale uitkeringen voor kwetsbare bevolkingsgroepen, vaak door middel van arbeidsintensieve openbare werken (wegen, irrigatieprojecten, enz.).

Het financieringsbesluit van de Commissie betreft steun voor projecten en programma’s in 23 ontwikkelingslanden: Afghanistan, Bangladesh, Burkina Faso, Birma/Myanmar, Burundi, Centraal-Afrikaanse Republiek, Democratische Republiek Congo, Cuba, Eritrea, Ethiopië, Filippijnen, Gambia, Guinee-Bissau, Haïti, Honduras, Kenia, Liberia, Mali, Mozambique, Pakistan, Palestijnse gebieden, Sierra Leone en Zimbabwe.

De financiering van de gisteren goedgekeurde projecten loopt telkens via internationale organisaties: de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), het Internationaal Fonds voor agrarische ontwikkeling (IFAD), het Wereldvoedselprogramma (WFP), de Wereldbank, het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) en gespecialiseerde VN-agentschappen zoals UNOPS (in Myanmar/Birma) en UNRWA (in de Palestijnse gebieden).

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?