RSS

Ban Ki-moon wil 1.000 miljard voor ontwikkelingslanden

do, mrt 26, 2009

Politiek en Samenleving

Ban Ki-moon wil 1.000 miljard voor ontwikkelingslanden

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon roept de landen van de G20 op de armste landen te ondersteunen met een economisch stimuleringsplan ter waarde van een biljoen dollar. De VN-topman deed zijn oproep woensdag in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times.

Ban Ki-moon: “Ik zal de landen op de G20-top vragen om een werkelijk wereldwijd stimuleringsprogramma in elkaar te zetten dat ook tegemoetkomt aan de wensen van ontwikkelingslanden”. De G20-landen komen volgende week in Londen bijeen en vertegenwoordigen 80 procent van de wereldeconomie. Het bedrag is volgens bronnen bij de VN gebaseerd op wat de groeilanden zullen nodig hebben aan financiering in 2009 en 2010 om de crisis door te komen. Dat schrijft de Financial Times.

Ban Ki Moon hoopt de 1.000 miljard dollar bijeen te krijgen door de verhoging van de middelen van het IMF tot ‘ongeveer 500 miljard dollar’. Voorts moet 250 miljard dollar aan leenfaciliteiten op lange termijn beschikbaar worden gemaakt door de Wereldbank en multilaterale ontwikkelingsbanken. Tot slot moeten de doelstellingen van de top in Gleneagles in  2005 met 125 miljard dollar per jaar verhoogd worden.

‘Het is een groot bedrag, maar het grootste deel ervan kan al worden vrijgegeven door de bestaande mechanismen en instituten. Door in deze steun te voorzien kunnen jullie de wereldeconomie steunen, jullie eigen groei verzekeren en de wereldwijde stabiliteit verzekeren’, aldus Ban Ki-moon aan de G20-landen.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?