RSS

Nederland gaat elektrisch rijden

wo, mrt 25, 2009

Wetenschap en Natuur

Nederland gaat elektrisch rijden

Dinsdag 31 maart bij de opening van de AutoRAI 2009 presenteren Stichting Natuur en Milieu en de c,mm,n* coalitie (spreek uit: common) het Actieplan elektrisch rijden. Minister-president Balkenende en minister Eurlings, nemen het plan in ontvangst. Het is het eerste samenhangende plan voor grootschalige introductie van elektrische auto’s in Nederland van nu tot 2020.

Onder het motto ‘We gaan het gewoon doen’ hebben de c,mm,n-partners en Natuur en Milieu de krachten gebundeld. Samen zorgen we er voor dat in 2020 een flink aantal elektrische auto’s in Nederland rijden. Van de auto van gisteren naar de mensen van morgen. Vanuit deze visie werkt een online community aan de verdere ontwikkeling van de duurzame auto. Op de AutoRAI 2009 lanceren Natuur en Milieu en de drie technische universi­teiten c,mm,n 2.0, het c,mm,n open source platform op internet.

*C,mm,n is de eerste open source community die werkt aan schone, toekomstgerichte mobiliteit. C,mm,n is ook de naam van de auto die gezamenlijk ontwikkeld wordt.

cmmn1

In de c,mm,n-stand kunnen bezoekers hun eigen ideeën op speciale tafels vormgeven:
over navigatie, communicatie, technologie, materialen, design, duurzame materialen. Op 11 april
worden de resultaten van deze AutoRAI c,mm,n gepresenteerd.

De slimme, duurzame auto is het fysieke symbool van c,mm,n, maar c,mm,n is veel meer dan een
superzuinige elektrische auto. Het is een andere manier van denken over het vervoer van A naar B.  Bezoekers kunnen in een virtuele stad in een rijsimulator ervaren hoe het is om zich in 2020 in
een c,mm,n auto te verplaatsen.

Ict-hulpmiddelen voor communicatie en navigatie helpen de mobilist met het kiezen van een filevrije route of onderweg automatisch parkeren en de weg vervolgen met het openbaar vervoer. Het systeem kan zelfs het autorijden overnemen zodat de rijder letterlijk de handen en aandacht vrij heeft om te overleggen met anderen of te internetten.

C,mm,n kan je vinden op het paviljoen ‘Auto in de Toekomst’ in de wereld van 2020 te stappen. Beleef jouw duurzame mobiliteit in de nabije toekomst en voel en zie wat er mogelijk is. Vragen die hierbij centraal staan zijn: over welke informatie beschikt de mobilist in 2020? Hoe zijn onze keuzes wat betreft de wijze van vervoer geïntegreerd in het dagelijks handelen? Hoe beleeft iemand mobiliteit? En vooral: wat is daarin anders dan nu en waarom?

Wat je kunt doen in het c,mm,n-paviljoen:

  • Beleef de mobiliteit in de toekomst: elk half uur start een 3D-animatie over de historie en toekomst van c,mm,n
  • Op speciale touch-screens kun je je (digitale) c,mm,n laten bouwen.
  • Natuurlijk staan de verschillende modellen van c,mm,n 2.0 klaar, om te bekijken en aan te raken.
  • Stap in de rij-simulator en ervaar hoe het is om in een c,mm,n door het verkeer te bewegen.
  • Speel met de ‘digiquette’ van Amsterdam en kijk naar de effecten van de verschillende vervoersmiddelen, waaronder c,mm,n.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

Reacties

  1. Emil:

    Zou ook leuk zijn wat mensen op de RAI te horen vertellen hoe ze de laatste 11jaar ieder 150.000 km electrisch hebben gereden in hun SUV. Zie http://www.evnut.com/rav.htm

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?