RSS

Grote overwinning voor inheemse bevolking Brazilië

Grote overwinning voor inheemse bevolking Brazilië

Inheemse bevolkingsgroepen in Brazilië hebben een belangrijke overwinning behaald met het besluit van het hooggerechtshof dat landbouwers en veehouders hun reservaat moeten verlaten. Het hof deed uitspraak over de toekomst van het reservaat Raposa Serro do Sol, in het noorden van het Amazonegebied langs de grens met Venezuela.

Met tien stemmen voor en een stem tegen bepaalde het Hooggerechtshof dat het aan Venezuela en Guyana grenzende reservaat een aaneengesloten gebied is, uitsluitend bestemd voor gebruik door de lokale indiase bevolking. Het gebied is 1,7 miljoen hectare groot, en er wonen naar schatting 20.000 Amazone-indianen.

Ongeveer elf procent van het Braziliaanse grondgebied wordt bewoond door indianen. In het Amazonegebied is dat 22 procent. In heel Brazilië wonen nog zo’n 350.000 ‘pure’ indianen, verspreid over ongeveer tweehonderd stammen, soms van slechts enkele tientallen leden.

Volgens het hof geldt het besluit ook voor andere delen van het Amazonegebied waar zich vergelijkbare conflicten voordoen. Er wordt nog gewerkt aan de definitieve grenzen van 488 andere inheemse reservaten; bovendien zijn 123 inheemse gebieden nog niet geheel in kaart gebracht.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?