RSS

Massale vredesactie bij NAVO hoofdkwartier

ma, mrt 23, 2009

Politiek en Samenleving

Massale vredesactie bij NAVO hoofdkwartier

De NAVO viert zijn 60-jarige bestaan, de hoogste tijd dus dat het genootschap op pensioen gaat. Verschillende vredesactivisten organiseerden zich om zaterdag op een geweldloze manier het hoofdkwartier van de Navo te verzegelen.

Er was nauwelijks verzet tegen arrestatie die voorzien was. Tegelijk werd met een feestelijke optocht, een fanfare en een afscheidsceremonie de NAVO ten grave gedragen. De circa duizend vredesactivisten waren na een maandenlange voorbereidingstijd in het kader van operatie ‘NATO Game Over’ overal vandaan gekomen, met bussen, fietsen, openbaar vervoer, taxi’s en te voet. De grootschalige actie betrof een daad van “burgerlijke ongehoorzaamheid die nodig is om een groter misdrijf tegen te houden”, meldt een van de 442 arrestanten.

De actie was georganiseerd door het Forum voor Vredesactie. “Het internationaal recht zegt dat, als een land bezig is om oorlogsmisdaden voor te bereiden, iedere burger actie moet ondernemen om dat te stoppen”, licht één van de vredesactivisten toe. “De NAVO schendt het internationale recht constant, alleen al door het bezit van nucleaire wapens.”

Aanleiding voor de vredesactie is het zestigjarig bestaan van de NAVO op 4 april aanstaande. De demonstranten willen dat secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer het militaire bondgenootschap opheft. “Een militaire alliantie die wereldwijd opereert, die kernwapens bezit en bereid is ze als eerste te gebruiken, is een gevaar voor de wereldvrede”, aldus Forum voor Vredesactie.

In heel Europa kwamen zaterdag mensen in beweging uit protest tegen de NAVO. Ook de NAVO-top in Straatsburg zelf zal niet ongemerkt voorbijgaan. Van 1 tot 5 april wordt een internationaal actiekamp opgezet van waaruit acties en demonstraties worden voorbereid. Op 3 april begint een internationale tegentop, waarop een breed scala aan sprekers en groepen hun kritiek op de NAVO en de militaire globalisering naar voren zullen brengen.

“Dankzij ons NAVO-lidmaatschap vechten we mee in Afghanistan”, aldus Forum voor Vredesactie. ” Acht jaar na het begin van deze oorlog zijn we geen stap vooruit gegaan. De NAVO rijdt zich er vast in een militaire impasse. Toch stuurt onze regering zonder aarzelen extra troepen en gevechtsvliegtuigen. NAVO-akkoorden maken van Nederland, België en andere Europese landen de logistieke draaischijf van het VS-leger.”

De Amerikaanse oorlogsmachine wordt via Nederlandse wegen, havens en luchthavens richting Irak en Afghanistan getransporteerd. “Ondertussen heeft de NAVO nog steeds 150 à 240 Amerikaanse atoomwapens paraat in Duitsland, Italië, België, Nederland en Turkije. Volgens het internationaal humanitair recht zijn die wapens hier net zo onwettig en verboden als waar dan ook.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?