RSS

De Nationale Gezondweek

za, mrt 21, 2009

Gezondheid en Voeding

De Nationale Gezondweek

Vandaag, op de eerste lentedag, vond om 10.00 uur de aftrap plaats van de Nationale Gezondweek. Een nieuw initiatief om gezonde voornemens te realiseren op een laagdrempelige manier. Op het gratis online platform ga je, samen met vrienden, familie of collega’s, een competitie aan voor één week gezond.

Vandaag vond in het Amsterdamse Vondelpark het startschot plaats van de eerste Nationale Gezondweek. Om Nederland extra te motiveren, vormt het Vondelpark decor voor honderden ‘emmertjes gezond’. Hiermee geeft de organisatie van de Nationale Gezondweek iedereen met gezonde plannen een duwtje in de rug met de leus ‘Doe even gezond!’. Een gezond spoor leidt de weg naar de plek waar gezonde voornemens een tweede kans krijgen. De lente is begonnen, tijd voor een gezonde voorjaarsschoonmaak. Een emmertje gezond bevat – in stijl met het initiatief – hulpmiddelen om de eerste Nationale Gezondweek goed te starten.

Meer bewegen, afvallen, gezonder eten of minder drinken; het zijn bekende voornemens. Ruim driekwart van de Nederlanders heeft deze gezonde voornemens. Echter, slechts één op de tien houdt deze voornemens vol. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 500 Nederlanders ter gelegenheid van de eerste editie van de Nationale Gezondweek. Waarom houden we de gezonde voornemens niet vol? Voor vier op de 10 personen is de verleiding van een taartje of een biertje te groot. Voor ongeveer eenzelfde groep geldt dat de sociale omgeving roet in het gezonde eten gooit. En ruim een kwart mist een sportmaatje.

Hand in eigen boezem
Het is tijd om hand in eigen boezem te steken. ‘Geen tijd’ (55%) is geen excuus. ‘Ik weet niet hoe ik gezond moet leven’ gaat slechts voor 3% op. En we weten onszelf realistische doelen te stellen (67%). Toch ervaart een op de drie mensen een drempel om gezond te leven. Eenzelfde groep houdt de gezonde voornemens zelfs stil voor de eigen omgeving. En 36% mist de lange adem om gezonde voornemens vol te houden. Nationale Gezondweek speelt met het online platform in op deze obstakels.

Gezonde tips
Op de vraag naar gouden tips om gezonde voornemens te doen slagen, zijn dit meest voorkomende:
1. Stap op de fiets in plaats van in de auto: 55%
2. Zorg voor een stok achter de deur (maak een vaste sportafspraak): 45%
3. Neem de trap in plaats van de lift: 41%
4. Samen sta je sterk! Zorg voor medestanders en bondgenoten: 40%
4. Zorg dat je geen snoep of andere lekkere dingen in huis hebt: 40%

Meer informatie: www.nationalegezondweek.nl

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?