RSS

Oergewassen opnieuw gezaaid

Oergewassen opnieuw gezaaid

Boeren en gewassentelers over de hele wereld planten de zaden van duizenden bedreigde variëteiten van voedingsgewassen, om er zeker van te zijn dat deze behouden blijven.

In veel gevallen resteert nog maar een handvol zaden van de voorlopers van gerst, rijst of tarwe, waarvan de ontwikkeling kan worden teruggeleid tot in de steentijd, zegt Carey Fowler van de Global Crop Diversity Trust, tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for the Advancement of Science. Biologen waarschuwen al langer voor een afname in de genetische diversiteit van voedingsgewassen, die daardoor gevoeliger worden voor ziekten en plagen.

Aardappel

De diversiteit van deze oergewassen is op lange termijn van levensbelang voor het voortbestaan van soorten als maïs, rijst en de aardappel. Zo is bijvoorbeeld na de Grote Hongersnood in de 19e eeuw ‘de aardappel opnieuw naar Europa gehaald’. Alleen de Peruviaanse oeraardappel bleek toen nog bestand tegen een schimmel, die alle kweekvarianten aantastte.

Ingrijpen

“Maar als we nu niet ingrijpen, zijn ze voorgoed verloren”, zegt Fowler over de voorlopers van onze belangrijkste voedselgewassen. Door schaalvergroting in de landbouw en de wereldwijde inkrimping van natuurgebieden zijn al veel oergewassen verloren gegaan. Met de nieuwe poging hopen Fowler en andere biologen de huidige biodiversiteit te behouden.

Oerbanaan
Het ‘grootste biologische reddingsplan ooit’ richt zich in eerste instantie op slecht gefinancierde en onderhouden zadenbanken in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. In totaal moeten 53.000 oergewassen weer worden geplant, waaronder naast granen en aardappelen ook de voorlopers van bijvoorbeeld bananen, kikkererwten, linzen, kokosnoten en yams. (Via NU)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?