RSS

Koenders verhoogt budget voor investeringen in ontwikkelingslanden

Koenders verhoogt budget voor investeringen in ontwikkelingslanden

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) verhoogt het budget voor het programma Ontwikkelingsrelevante Infrastructuurontwikkeling (ORIO) in 2009 tot 180 miljoen euro.

Dat liet hij vandaag samen met staatssecretaris Heemskerk weten tijdens de lancering van ORIO. ORIO is onderdeel van het bedrijfslevenprogramma van Ontwikkelingssamenwerking en is in nauwe samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en het bedrijfsleven ontwikkeld. Koenders: ‘Ik er veel vertrouwen in dat het internationale, maar zeker ook het Nederlandse bedrijfsleven het nieuwe programma tot een succes zullen maken.’

De armste landen mogen volgens Koenders niet de dupe worden van de economische crisis die zijn oorsprong vindt in het rijke Westen. Ontwikkelingshulp is ‘de enige voorspelbare kapitaalstroom’ in arme landen.

Het Nederlandse bedrijfsleven, in het bijzonder het midden- en kleinbedrijf, vaart volgens Koenders wel bij het nieuwe programma ORIO (Ontwikkelingsrelevante Infrastructuurontwikkeling). Dat richt zich op sectoren als waterzuivering, energie en gezondheidszorg, ‘waarin Nederland sterk is’.

Na aanvankelijke scepsis bij het bedrijfsleven is de belangstelling nu groot, aldus de minister. Hij verwacht dat circa 70 procent van het overheidsgeld terugvloeit naar Nederland.

In 2009 wordt voor ORIO 180 miljoen uitgetrokken, 40 miljoen meer dan voorzien was.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?