RSS

World Forum vredesconferentie over Afghanistan in Den Haag

do, mrt 12, 2009

Politiek en Samenleving

World Forum vredesconferentie over Afghanistan in Den Haag

Den Haag wordt deze maand nog onverwacht het middelpunt van de wereld. Nederland organiseert op 31 maart met de Verenigde Naties een wereldconferentie over de toekomst van Afghanistan. Het moet een conferentie worden ‘uit een positieve geest’, zegt de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen. ’Een die moet leiden tot een nieuwe – hopelijk – betere stap voor Afghanistan.’

Deze week werd bekend dat de gemeente Den Haag gastheer wordt van een grote conferentie over de toekomst van Afghanistan, op 31 maart. Delegaties op ministersniveau uit zeventig landen en duizend journalisten komen naar de stad om die bij te wonen. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, is voorzitter van de conferentie, Nederland en Afghanistan zijn vice-voorzitter.

Jozias van Aartsen is blij met de komst van de wereldtop over Afghanistan. “Den Haag is als internationale stad van vrede en recht gastheer van diverse internationale organisaties en VN-instellingen. Daarom past deze vredesconferentie goed bij onze stad.”

Dat er in Europa op verzoek van de Amerikanen een conferentie over Afghanistan wordt gehouden, is tekenend voor de nieuwe koers van president Barak Obama, erkent Van Aartsen. „Daar ben ik als oud-minister van Buitenlandse Zaken zeer verheugd over.’’

Diverse landen hadden minister Maxime Verhagen (CDA, Buitenlandse Zaken) vorige week gevraagd deze internationale top te organiseren. Nederland heeft dat verzoek gehonoreerd. De top wordt gehouden in het World Forum Convention Centre, het voormalige Congresgebouw. Het gaat om een eendaagse bijeenkomst; de inzet van de top is met de buurlanden van Afghanistan te komen tot een stabielere situatie in de regio.

De wereldtop zal niet ongemerkt voorbijgaan aan de bewoners van Den Haag. De beveiliging in de stad zal op dinsdag 31 maart tot op het allerhoogste niveau opgeschroefd zijn. Op de gastenlijst prijken namen als Hillary Clinton, maar ook de politieke top van Iran is er.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?