RSS

Obama overweegt overleg met Taliban

Obama overweegt overleg met Taliban

President Obama overweegt in gesprek te gaan met gematigde Talibanleiders. Dat zegt hij in de New York Times.

Obama wijst naar Irak, waar het leger ook in gesprek ging met gematigde islamitische strijders en het geweld vervolgens minder werd.

Obama hoopt dat er vergelijkbare kansen liggen in Afghanistan, maar voegt eraan toe dat de situatie complexer is dan in Irak. De strategie in Irak is bedacht door generaal David Petraeus, die op dat moment de Amerikaanse troepen in dat land leidde. “Als u met generaal Petraeus in gesprek zou gaan, denk ik dat hij u zou zeggen dat een deel van het succes in Irak eruit bestond dat we de hand hebben gereikt aan mensen die door ons als moslimfundamentalisten werden beschouwd, maar die bereid waren met ons samen te werken omdat ze een afkeer hadden gekregen van de tactieken van al-Qaida in Irak”, aldus Obama.

Obama had al tijdens zijn verkiezingscampagne laten doorschemeren open te staan voor gesprekken met gematigde Talibanleiders.

Op de vraag of de VS bezig zijn de oorlog in Afghanistan te winnen, antwoordde Obama simpelweg met “neen”. “De omstandigheden zijn de afgelopen jaren verslechterd. De taliban hebben meer lef dan in het verleden”, aldus Obama. “De nationale regering van Afghanistan heeft het vertrouwen van de bevolking nog altijd niet gewonnen”, aldus nog de Amerikaanse president.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?