RSS

Nederland moet ontwikkelingslanden helpen bij duurzame ontwikkeling

wo, feb 11, 2009

Politiek en Samenleving

Nederland moet ontwikkelingslanden helpen bij duurzame ontwikkeling

‘Duurzame ontwikkeling is het kernbegrip van ons ontwikkelingssamenwerkingsbeleid, waar coherentie van ons nationaal beleid in onze internationale inspanningen onderling duidelijk samenhangen’. Dat zei minister Koenders dinsdag bij het in ontvangst nemen van de Monitor Duurzaam Nederland 2009.

De Monitor Duurzame Ontwikkeling meet de stand van duurzaamheid in Nederland. Wat Nederlanders doen heeft echter invloed op de mondiale duurzaamheid. En vice versa heeft wat buiten Nederland gebeurt ook grote invloed op de duurzaamheid in onze samenleving. Landen zullen daarom op mondiaal niveau afspraken moeten maken, vooral over klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en uitputting van grondstoffen. Tijdens de klimaatconferentie in Kopenhagen eind 2009 zal worden ingezet op een nieuw klimaat akkoord. In dat nieuwe akkoord zal aanpassing aan klimaatverandering en de financiering van de kosten van aanpassing in lage-inkomenslanden een duidelijke plek moeten krijgen.

Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) refereerde aan zijn bezoek aan Colombia en Bolivia vorige week. In beide landen wordt met lokale partners samengewerkt aan een duurzamer samenleving. De Colombiaanse regering probeert met grote inzet haar bossen te behouden. Daarvoor heeft zij echter steun nodig van de geïndustrialiseerde wereld. De huidige Nederlandse steun aan het Colombiaans milieubeleid wordt ook als onmisbaar gezien. Ook in Bolivia wordt door de Nederlandse ambassade in diverse Nederlandse NGO’s steun gegeven aan het Boliviaans mileubeleid.

Het kabinet heeft verder vijfhonderd miljoen euro vrijgemaakt voor hernieuwbare energie in ontwikkelingslanden, zodat ook in die landen een aanzet wordt gegeven tot een duurzame oplossing van het energievraagstuk.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , ,

Reacties

  1. tien:

    Het kabinet heeft verder vijfhonderd miljoen euro vrijgemaakt voor hernieuwbare energie in ontwikkelingslanden, zodat ook in die landen een aanzet wordt gegeven tot een duurzame oplossing van het energievraagstuk.

    Laten we eerst maar eens ons eigen land helpen. Die ontwikkelings landen hebben sjeiks genoeg maar die laten hier voor dat geld een boot bouwen. Wie helpt wie nu eigenlijks

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?