RSS

CO2-reductie best betaalbaar

di, jan 27, 2009

Politiek en Samenleving

CO2-reductie best betaalbaar

Om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden is wel degelijk haalbaar en betaalbaar. De vele en dure investeringen verdienen zich grotendeels terug door energiebesparing.

Dat stelt onderzoeksbureau McKinsey in een rapport voor onder meer het Zweedse energiebedrijf Vattenfall en de Brits-Nederlandse oliegigant Shell. McKinsey overhandigde het rapport maandag in Brussel.

De onderzoekers stellen dat het mogelijk is de uitstoot van broeikasgas in 2030 met 70 procent te verlagen ten opzichte van 1990. Dat kost wel 810 miljard euro. Maar de besparingen zijn ook enorm. Als gekozen wordt voor de meest efficiënte technieken blijft de kostprijs onder de 1 procent van het bruto nationaal product.

McKinsey voorziet daarom vooral een sterke groei van windenergie. Windmolens kunnen in 2030 wel een kwart van de stroom leveren. Kerncentrales nemen ook toe, wat ook broeikasgas voorkomt. Tegelijk verwachten de onderzoekers meer zuiniger apparaten. Daar komt nog een besparing bij door een klimaatbewustere levensstijl, zoals kleinere auto’s en minder vlees eten.

Het Wereld Natuur Fonds, dat met de onderzoekers heeft meegewerkt, concludeert dat „de strijd tegen klimaatverandering niet makkelijk zal zijn, maar dat het wel kan met bestaande technieken en tegen redelijke kosten”, aldus hoofd klimaat Donald Pols van het WNF in Zeist. Hij noemt zuinige ledlampen als voorbeeld: „Duur om te kopen, maar uiteindelijk beter voor klimaat en portemonnee. Het WNF gaat ze daarom dit najaar massaal aan de man brengen in Nederland.”

Directeur Stephan Singer van WNF International in Brussel zal met het rapport zwaaien bij de komende VN-conferenties over een wereldwijd klimaatakkoord, zoals in december in Kopenhagen:. „Regeringen kunnen niet meer het excuus gebruiken dat de strijd tegen broeikasgas banen en welvaart kost”.

Singer meent dat het rapport de voordelen van alternatieve energiebronnen zelfs nog onderschat. Zo gaat McKinsey uit van een olieprijs van 60 dollar per vat in de komende tijd, wat volgens het WNF te laag is. Minder blij is hij met de verwachte extra kerncentrales. Hij waarschuwt voor het radioactieve kernafval.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?