RSS

Elektriciteit en waterstof onmisbaar in het verkeer

Elektriciteit en waterstof onmisbaar in het verkeer

Over twintig tot dertig jaar zou het wegverkeer in Nederland geen broeikasgassen meer moeten uitstoten. Hybride technologieën en biobrandstoffen, die zorgen voor een beperkte CO2 uitstoot, zullen daarom op korte termijn niet meer voldoen. Er moet vol worden ingezet op elektriciteit en waterstof als brandstof. Dat concludeert het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in een vrijdag gepubliceerde studie.

Het ECN deed onderzoek naar de bijdrage die vernieuwingen in het wegverkeer kunnen leveren aan de Nederlandse klimaatdoelen. Uit de studie blijkt dat elektriciteit en waterstof, mits opgewekt uit duurzame bronnen als wind of zon, de toekomst hebben. Beide bronnen zijn efficiënter en bovendien milieuvriendelijker dan biobrandstoffen. Alleen biobrandstof opgewekt uit afval heeft volgens het ECN nog toekomst. Biobrandstof die gewonnen is uit speciaal daarvoor geteelde gewassen gaat vaak ten koste van landbouwgrond of bosgebied en is daarom ongeschikt.

Het ECN waagde zich nog niet aan de uiteindelijke keuze tussen waterstof en elektriciteit. Welke van de twee het meest geschikt is, wordt pas duidelijk rond 2015, zo verwachten de onderzoekers. Om sneller duidelijkheid te krijgen kan Nederland volgens het ECN het beste samenwerking zoeken met andere Europese landen.

Wie denkt dat de auto van de toekomst saai zal worden, heeft het mis. De Amerikaanse autofabrikant Tesla produceerde al een elektrische wagen die zelfs de snelste ‘oude’ auto’s achter zich laat. Ook andere fabrikanten, zoals General Motors en BMW, werken inmiddels hard aan de auto van de toekomst.

Het ECN rapport kan hier (pdf) worden gedownload.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?