RSS

Ons reukorgaan, een bijzonder zintuig

Ons reukorgaan, een bijzonder zintuig

Wist je dat?
Ons reukvermogen is zo krachtig en zo subtiel dat we meer dan 10.000 geuren kunnen onderscheiden en dit alles door een stuk in onze neus dat amper zo groot is als een postzegel.

Ons reukorgaan waarschuwt ons voor gevaren, kleine en grote, zoals vuur en bedorven voedsel. Maar het heeft ook een meer gevoelige kant waardoor we kunnen genieten van bepaalde geuren en er zelfs herinneringen naar boven kunnen komen.

Je neus liegt niet
Zonder onze gevoelige neus zou ons gehemelte zich moeten beperken tot een palet van smaken zoals zoet, zuur, zout en bitter. Door onze neus kennen we veel meer nuances en hebben we de mogelijkheid om een volledig palet aan geuren en smaken te ervaren gaande van een geraffineerde wijn naar een complexe kippenbouillon.

Je neus heeft een geheugen
Ons geurgeheugen is groter dan ons visueel geheugen. We herinneren ons geuren met een precisie van 65% na een jaar terwijl dat voor een foto bijvoorbeeld slechts 50% na 3 maanden is.

Een roos is een roos
De geur is iets heel persoonlijks en wordt door verschillende personen op verschillende wijzen geïnterpreteerd. In het algemeen is het reukorgaan bij een vrouw ook meer ontwikkeld dan bij een man.

Ons reukvermogen verandert ook van dag tot dag, zelfs van uur tot uur. Er is een wetenschapper die zelfs de hypothese heeft naar voorgebracht dat een geur nooit tweemaal op dezelfde manier wordt geïnterpreteerd door eenzelfde persoon.

Nostalgische geuren
Het gedeelte in onze hersenen dat verantwoordelijk is voor de registratie van geuren is tevens verantwoordelijk voor ons geheugen en onze emoties. Het hoeft ons dan ook niet te verbazen dat de geur van vers gebakken koekjes ons doet denken aan onze kindertijd of dat de geur van net gemaaid gras ons doet denken aan een mooie zomerdag uit lang vervlogen tijden.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?