RSS

CO2-uitstoot naar nul in 2050

vr, jan 16, 2009

Wetenschap en Natuur

CO2-uitstoot naar nul in 2050

We moeten de uitstoot van broeikasgassen veel sneller verminderen dan tot nog toe voorspeld werd en eigenlijk volledig beëindigen tegen 2050. Dat is de conclusie van “State of the World 2009: Into a Warming World”, een studie van 47 wetenschappers die vandaag gelanceerd werd door het Worldwatch Institute

“We hebben het geluk in een tijd te leven waarin we de klimaatramp nog steeds kunnen afwenden”, zei Robert Engelman van Worldwatch bij de voorstelling van het rapport. “Maar er is niet veel tijd meer. Een oplossing kan er alleen komen als brede lagen van de bevolking erbij betrokken worden en als er voldoende politieke wil gevonden wordt om de overstap te maken naar hernieuwbare bronnen en nieuwe manieren van leven die rekening houdt met de grenzen van de aarde.”

“Into a Warming World”, inmiddels de 26e editie van de “State of the World”-serie, pleit daarnaast ook voor inspanningen om zich aan het veranderende klimaat aan te passen. De gemiddelde temperatuur op aarde is al met meer dan 0,8 graden Celsius gestegen en wetenschappers schatten dat een verdere stijging met 1 graad onvermijdelijk is door de broeikasgassen die al in de atmosfeer terechtgekomen zijn. Stijgt de temperatuur wereldwijd met meer dan twee graden, dan betekent dat een groot gevaar voor de mens en ecosystemen overal ter wereld, inclusief het verdwijnen van dier- en plantensoorten, een terugvallende voedselproductie en waternood voor miljoenen mensen.

Volgens klimaatwetenschapper W. L. Hare, één van de medeauteurs, moet de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 met 85 procent verminderd zijn. Hij pleit zelfs voor een “negatieve” uitstoot tijdens de tweede helft van deze eeuw.

Het rapport pleit niet alleen voor een snelle vermindering van de uistoot, maar ook voor grote investeringen in de aanpassing aan de klimaatverandering, gefinancierd door de rijkere landen. Daarvoor moet de klimaatconferentie in Kopenhagen eind dit jaar een sleutelmoment worden. “We kunnen het ons niet permitteren om Kopenhagen te laten mislukken”, zei Christopher Flavin, voorzitter van Worldwatch bij de voorstelling van het rapport. “De uitslag van de concurrentie zal in de geschiedenisboeken te lezen staan, en ook in de definitieve samenstelling van onze atmosfeer.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reacties

  1. M. Schyns:

    CO2 en het klimaat krijgen veel te veel aandacht waardoor het echte probleem ongenoemd blijft.

    De eigenlijke bedreiging van Homo sapiens is hoe hij op lange termijn kan overleven. Hoe zorgen we dat grondstofcycli (zoals fosfaat, koolstof, zuurstof, metalen, en zo voorts) gesloten worden? Hoe zorgen we dat we ons milieu niet vergiftigen? Kunnen we een ecologisch evenwicht in stand houden op ruimteschip aarde? Of slaan we mekaar de koppen in om de laatste grondstoffen?
    We weten nog heel weinig van het klimaat en grondstofcycli af en moeten niet denken dat we met die kennis het klimaat kunnen beheersen. We mogen ons best wel wat bescheidener opstellen om in balans met onze omgeving te komen.

    Aardolie en derivaten verbranden is achterlijk omdat we dan straks zonder grondstof voor de chemische industrie zitten. Kijk eens om je heen: een wereld zonder kunststof? Mogen wij alles opmaken en onze nazaten daarmee naar de middeleeuwen verbannen? Verbranden van aardolie en derivaten moet verboden worden.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?