RSS

Groen licht voor verbod schadelijke pesticiden

Groen licht voor verbod schadelijke pesticiden

Het Europarlement bereikte vorige maand al een akkoord met de EU-lidstaten over de maatregelen. Minister Gerda Verburg van Landbouw reageerde toen opgelucht omdat voor Nederland meer bestrijdingsmiddelen beschikbaar blijven dan in eerdere voorstellen van het parlement. Nederlandse telers worden daardoor niet in hun voortbestaan bedreigd. Ook Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) liet weten blij te zijn met de overgangsperiode voor een aantal producten.

Europarlementariër Kathalijne Buitenweg van GroenLinks toonde zich dinsdag ingenomen dat er een einde komt aan „landbouwgif en bestrijdingsmiddelen die het DNA kunnen verstoren of het immuunsysteem in de war schoppen”.

Ook het CDA kan zich vinden in de nieuwe wetegeving. Volgens Europarlementariër Lambert van Nistelrooij is het dinsdag aanvaarde compromis veel beter dan verdergaande voorstellen die eerst op tafel lagen en waar het CDA dan ook tegenstemde. „Boeren en tuinders krijgen de tijd om naar alternatieven te zoeken voor bestrijdingsmiddelen die van de markt moeten verdwijnen”, zegt Van Nistelrooij. Bovendien legt de EU geld op tafel voor dat onderzoek.

VVD-Europarlementariër Jan Mulder, die de eerdere voorstellen „zorgwekkend” vond, reageert op soortgelijke manier. Als boeren niet kunnen blijven beschikken over middelen om hun gewassen te beschermen tegen ziektes en plagen, zou de landbouwproductie in gevaar komen, stelt Mulder.

PvdA-Europarlementariër Dorette Corbey onderstreept eveneens dat gewasbeschermingsmiddelen „hard nodig zijn voor de bestrijding van insecten, luizen en schimmels. Maar een aantal middelen, die een gevaar vormen voor de gezondheid, worden nu geleidelijk van de markt gehaald. Dat maakt de kloof tussen biologische en reguliere landbouw kleiner.”

Milieudefensie noemt de EU-maatregelen „winst voor milieu en gezondheid”, maar vindt wel dat er meer moet gebeuren. Net als Corbey betreurt de organisatie het dat stoffen die het zenuwstelsel aantasten, niet zijn verboden.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reacties

 1. arie koster:

  Juich niet te vroeg,

  Ik was 24 nov. als externe gast bij de overhandiging van de petitie stopbijensterfte aan de leden van de Vaste Kamercommissie van LNV. Er werden meer dan 40.000 handtekeningen verzameld. Een zeer indrukwekkende hoeveelheid in zo korte tijd. De presentaties die door onderzoekers werden gegeven laten zien dat we ons ernstig zorgen moeten maken, niet alleen om de bijen maar om het hele milieu.

  De aanwijzingen en de bewijzen dat pesticiden een rol spelen zijn zo sterk dat alles op alles moet worden gezet om pesticiden die imidacloprid bevatten tijdelijk te verbieden (moratorium). Ook al zou het bewijs statistisch gezien niet waterdicht zijn dan hebben we met z’n alle de verantwoordelijkheid om aan te dringen op een verbod.

  Voor de presentaties Klik op de links:

  • Dr. Jeroen van der Sluijs: Bijensterfte: oorzaken, gevolgen, maatregelen
  (bij trage Pc duurt het even voordat de link wordt geopend)

  Dr. Henk Tennekes: Silent Spring Revisited?

  Als bovenstaande linken niet lukken (powerpoint documenten) ga dan naar: http://www.bijensterfte.nl

  Ecologische groenbeheer is daarnaast ook van groot belang. http://www.bijenhelpdesk.nl
  geeft hierover uitvoerige informatie.

  Arie Koster

 2. arie koster:

  Beste mensen

  Een aanvulling op http://www.bijenhelpdesk.nl

  Zie
  http://www.biodiversiteistjaar-2010.nl

  Vriendelijke groet

  Arie Koster

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?