RSS

Slimme verlichting kan miljarden tonnen CO2 besparen

do, jan 1, 2009

Wetenschap en Natuur

Slimme verlichting kan miljarden tonnen CO2 besparen

Als alle gloeilampen in de wereld in de volgende tien jaar vervangen zouden worden door LED-lampen, zou er 10,68 miljard ton minder CO2 uitgestoten worden, concludeert een studie van het Rensselaer Polytechnic Institute.

De studie “Transcending the replacement paradigm of solid-state lighting (PDF) schetst een vooruitblik op basis van de innovaties in verlichtingstechnologie die er nu al zijn. De professoren Fred Schubert en Jong Kyu Kim komen tot de conclusie dat, als alle gloeilampen ter wereld vervangen zouden worden door energiezuinige LED-verlichting, de wereldwijde consumptie van ruwe olie met 963 miljoen vaten zou verminderen en de uitstoot van koolstofdioxide met 10,68 gigaton (10,68 miljard ton).

Meer dan besparing
Dat zou volgens de onderzoekers meteen een besparing opleveren van 1800 miljard dollar over tien jaar, en wereldwijd 280 elektriciteitscentrales onnodig maken. Maar de LED’s hebben nog meer in hun mars: de technologie zou ook in de geneeskunde, transportsystemen, digitale beeldschermen en computertechnologie voor veel vooruitgang kunnen zorgen.

Intelligent en communicatief

Omdat onderzoekers bijna elk aspect van het licht dat door LED’s gegenereerd wordt, kunnen controleren, kan de lichtbron voor elke situatie geoptimaliseerd worden. “De LED betekent voor het onderzoeksveld van de opto-elektronica wat transistoren zoveel jaren geleden betekenden voor de ontwikkeling van de elektronica”, schrijven de auteurs. “Dit eenvoudige onderdeeltje kan voor een revolutie zorgen in de manier waarop we licht gebruiken.”

Een LED of “Light Emitting Diode” heeft gemiddeld twintig maal minder energie nodig dan een doorsnee gloeilamp, en vijf maal minder dan een spaarlamp. De professoren benadrukken echter dat LED’s niet gewoon als vervanger voor gloeilampen gezien mogen worden. “LED’s vormen de poort naar ‘slimme’ verlichtingsystemen, die gecontroleerd en fijngeregeld kunnen worden, die intelligent en communicatief zijn”, schrijven ze.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?