RSS

2008: De doorbraak van zonne-energie

ma, dec 29, 2008

Wetenschap en Natuur

2008: De doorbraak van zonne-energie

Schrijver Ian McEwan raakt van zonne-energie in hogere sferen. ‘Als je in God zou geloven, zou je zeggen dat deze gratis energie zijn waardevolste gift is. Laat er licht zijn!’ Maar ook nuchtere cijferaars en sceptische politici beseffen stilletjes aan dat zonne-energie op termijn het gouden alternatief voor fossiele brandstoffen is.

2008 was een feestjaar voor de zon. Op de top van Parijs lanceerden de drieënveertig landen van de Mediterrane Unie een plan solaire. In zonovergoten noordelijk Afrika willen ze op grote schaal de energie van de zon oogsten. Niet alleen met traditionele zonnepaneeltjes, maar ook met Concentrated Solar Power. Deze technologie benut de brandende hitte van met spiegels gebundeld zonlicht om stoom te maken. Die jaagt een turbine aan waarmee elektriciteit wordt opgewekt. Slechts vijf procent van het landoppervlak van de Sahara volstaat om te voldoen aan de wereldwijde energievraag.

Ook voor Nederlandse aanbidders van de zon was 2008 gedenkwaardig. Eindelijk was er weer een subsidieregeling. Negen­duizend moedige burgers waagden zich in het voorjaar in het bureaucratische oerwoud. Van de zomerzon mochten ze nog niet profiteren, maar na vele maanden wachten kregen de gelukkigen in september het bericht dat ze de panelen op hun dak mochten leggen.

Bij de oosterburen bestaat een dergelijke regeling al jaren. Die zorgt ervoor dat de zonne-industrie in Duits­land als een tierelier groeit. Ook in Span­je, Grieken­land, Frank­rijk en Vlaan­de­ren gaat het dankzij een gunstig subsidieklimaat hard met ’s werelds snelst groeiende energietechnologie. In­tus­sen nadert het moment dat zonne-energie economisch rendabel is in hoog tempo. In november zetten New York­se onderzoekers een nieuw stapje voorwaarts in de lange mars naar steeds efficiëntere zonnecellen. Het was hun gelukt een coating te maken die nagenoeg al het licht uit alle hoeken doorlaat. Door dergelijke innovaties daalt de kostprijs volgens een ijzeren wet: met elke verdubbeling van de wereldwijde omzet wordt zonne-energie twintig procent goedkoper. Nog eventjes, en de zon kan het echt op eigen kracht. (Via VN)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?