RSS

Al twintig procent gemeenten achter Klimaatstraatfeest

Al twintig procent gemeenten achter Klimaatstraatfeest

Deze gemeenten doen allemaal officieel mee met het Nationale Klimaatstraatfeest en laten daarmee zien dat ze voorop willen lopen in de strijd tegen klimaatverandering.

Veel gemeenten nemen klimaatbeleid heel serieus en doen zelf ook hun best om bij te dragen aan energiebesparing. Openbare gebouwen worden beter geïsoleerd en voor de straatverlichting wordt bijvoorbeeld gekozen voor groene stroom. Zo zegt wethouder Jan Bijen van de gemeente Beek: ‘In ons aankomende klimaatbeleid gaan we inzetten op een flinke energiebesparing. Te beginnen bij onszelf: de gemeentelijke gebouwen, straatverlichting en transportmiddelen. En ook jij kunt een steentje bijdragen. Ik roep alle Bekenaren op mee te doen aan het Klimaatstraatfeest!’

Ultrazuinig
Het nieuwe gemeentehuis van Westerveld is ultrazuinig. In het gebouw zijn bijvoorbeeld bewegingsmelders geplaatst, die voorkomen dat lampen onnodig blijven branden. En in Nijmegen proberen ze het volledige energiegebruik van de gemeente elk jaar met tenminste drie procent terug te brengen.

Door letterlijk zelf het goede groene voorbeeld te geven verdienen beleidsmedewerkers, wethouders en burgemeesters bovendien extra klimaatpunten voor alle klimaatstraten in hun gemeente. ‘Ik gebruik spaarlampen, heb de cursus ‘Het Nieuwe Rijden’ gevolgd, was zo veel mogelijk op 30 graden en gebruik geen wasdroger’, vertelt Christianne Derikx, beleidsmedewerker van de gemeente Bernheze. Daarmee verdient ook zij 1.000 extra punten voor alle deelnemende straten in de gemeente!

Schoon en gezond
Bij Nederlandse gemeenten blijken echte Nederlanders te werken, want zonder uitzondering geven de medewerkers aan waar mogelijk gewoon met de fiets naar het werk te gaan. Zoals Peter Sips, uit de gemeente Hattem: ‘Zelf fiets ik bijvoorbeeld dagelijks zo’n vijftien kilometer op en neer tussen huis en werk. Daarnaast gebruik ik spaarlampen en laat ik de wasmachine op de energiebesparende stand draaien.’

Klimaatverbond
En alle betrokken klimaatgemeenten werken ook nog eens samen aan gezamenlijk klimaatbeleid. Dat gaat onder de koepel van Vereniging Klimaatverbond Nederland, een organisaties die zich volop inzet voor krachtiger gemeentelijk klimaatbeleid én het Klimaatstraatfeest.

‘Het klimaatstraatfeest sluit helemaal aan bij het beleid van onze leden die een actief klimaatbeleid voeren. Gemeenten kunnen zo bijvoorbeeld extra aandacht vestigen op subsidieregelingen die zij beschikbaar hebben’, zegt Sjaak de Ligt van het Klimaatverbond.

Bonuspunten
Bekijk hier welke gemeenten nog meer meedoen. Wil jij met jouw straat ook die 1.000 bonuspunten, maar woon je niet in een klimaatgemeente? Dat kan natuurlijk veranderen. Misschien kun jij samen met je buren jouw gemeente overtuigen om ook extra aandacht te besteden aan besparing en het klimaat en natuurlijk aan het Klimaatstraatfeest, zodat straks nog meer straten meedoen!

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?