RSS

Strenger klimaatbeleid doet gezondheidskosten dalen

Strenger klimaatbeleid doet gezondheidskosten dalen

De gezondheidskosten in Europa zouden elk jaar tot 25 miljard euro lager kunnen liggen als de Europese Unie onmiddellijk kiest voor een streng klimaatbeleid. Dat blijkt uit een studie die de internationale natuurbehoudsorganisatie WWF publiceert samen met de Health and Environment Alliance (HEAL) en Climate Action Network Europe (CAN-E).

De studie onderzoekt de effecten op de gezondheid van de Europeanen als de Europese Unie zijn doel om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 te verminderen, verhoogt van 20 naar 30 procent interne reductie. Dat zou zorgen voor een besparing in de gezondheidskosten tussen 6,5 en 25 miljard euro per jaar. De schattingen zijn gebaseerd op economische evaluaties van het verlies aan levens en de vermindering van de gezondheid, van het aantal verloren werkdagen en van de ziekenhuiskosten. Als Europa zijn doelstelling bijstelt van 20 naar 30 procent, dan zou dat per jaar zorgen voor 8.000 minder ziekenhuisopnames en 2 miljoen minder verloren werkdagen.

“De huidige discussies over klimaatverandering gaan allemaal over de kosten voor de industrie en de economie, terwijl de kosten van de klimaatverandering voor de maatschappij hoofdzakelijk genegeerd worden. Ook recente studies over de klimaatdoelstellingen negeren dit aspect volledig,” zegt Sam Van den plas, Climate Change Officer bij WWF. “Het is essentieel dat men inziet dat maatregelen om schone energiebronnen te promoten en het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen niet alleen de klimaatverandering zullen beperken, maar ook de luchtvervuiling verminderen en de levenskwaliteit van de burgers zullen verbeteren.”

Nu de Europese Unie haar klimaatpakket bespreekt, een reeks maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren, heeft ze een unieke kans om het pad uit te zetten om de wereldwijde opwarming van de Aarde te beperken tot minder dan 2° temperatuurstijging. De ngo’s roepen het Europese Parlement op om ambitieus te zijn en de emissiereductie op te trekken tot 30 procent

Download hier de studie

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reacties

  1. Matthew:

    Kijk, dit is nog eens een interessante informatie.
    Deze aspecten worden idd nooit genoemd in de bepalingen.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?