RSS

Afrika wil boeren betrekken bij emissiehandel

zo, nov 30, 2008

Economie en Ondernemen

Afrika wil boeren betrekken bij emissiehandel

Afrikaanse afgevaardigden willen op de VN-klimaattop die morgen van start gaat in Poznan (Polen), pleiten voor een systeem waarbij duurzame Afrikaanse landbouw kan profiteren van de CO2-emissiehandel.

Onderhandelaars willen dat duurzame land- en bosbouw erkend wordt als praktijk die de uitstoot van de voor het klimaat schadelijke broeikasgassen beperkt. De handel in koolstofkredieten zou dan een steun in de rug kunnen worden voor de Afrikaanse voedselzekerheid, stelt een delegatie van de Gemeenschappelijke Markt voor Oostelijk en Zuidelijk Afrika (Comesa).

“Meer dan vier miljard mensen in ontwikkelingslanden die leven van de landbouw, zijn uitgesloten van deze handel. Afrika kan deze handel goed gebruiken om te investeren in de voedselvoorziening”, zegt Sindiso Ngwenya, secretaris-generaal van Comesa.

Afrika draagt slechts voor 3,8 procent bij aan de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen in de atmosfeer, maar heeft onevenredig zwaar te lijden onder de klimaatverandering. Het continent heeft slechts beperkte middelen om zich aan te passen aan die veranderingen, bijvoorbeeld door nieuwe gewassen te introduceren die de droogte trotseren en kustregio’s te beschermen tegen de stijging van de zeespiegel.

Het systeem van emissierechtenhandel houdt in dat vervuilende bedrijven die hun emissielimiet overschrijden, rechten bijkopen van bedrijven die onder hun limiet blijven. Als de klimaatvriendelijke methoden in de Afrikaanse land- en bosbouw erkend worden, kunnen vervuilers in rijke landen kredieten kopen van boeren in Afrika.

Het huidige emissiehandelssysteem van de Europese Unie (EU) staat Europese bedrijven alleen toe emissiekredieten te kopen van bedrijven uit de industriële sector. Land- en bosbouwprojecten vallen daar buiten.

In de wereldwijde emissiehandel ging in 2007 dertig miljard dollar om, tweeënhalf keer de waarde van de jaarlijkse ontwikkelingshulp aan Afrika.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?