RSS

Balkenende: Rijnlands model

di, nov 25, 2008

Politiek en Samenleving

Balkenende: Rijnlands model

De financiële crisis is volgens premier Balkenende voor een deel ook een morele crisis. De CDA-bewindsman vindt een ’morele herbronning’ van ons financiële systeem noodzakelijk. „We moeten weer blind op een bankier kunnen vertrouwen, terug naar moreel bankierschap, waarbij duurzaamheid ook telt.” Dat zei Balkenende gisteravond tijdens een discussieavond met CDA’ers.

De premier bepleit een veel sterkere focus op het Rijnlandse model, waarbij afstand wordt genomen van het Angelsaksische. Zo moeten aandeelhouders weer een echte band krijgen met het bedrijf waarin ze investeren. De afgelopen tijd zijn zij te veel gegaan voor winst op de korte termijn, terwijl een duurzame relatie nodig is, meent Balkenende.

Maar ook een aandeelhouder heeft niets liever dan een gezond bedrijf, wierp het Zuid-Hollandse CDA-lid Anton van Sluis tegen. „U ziet een tegenstelling tussen aandeelhouders en de samenleving.” Nee, wierp Balkenende tegen, er is geen tegenstelling. Maar nu zijn er perverse prikkels die ook voor aandeelhouders slecht zijn. Angelsaksische prikkels, namelijk winst uitdelen per kwartaal. Dat bevordert kortetermijndenken.

Ook moet het toezicht volgens Balkenende worden versterkt. „Dat kan leiden tot gezamenlijk Europees toezicht op banken,” Een roep om protectionisme uit de zaal deed de premier af als onwenselijk. „Dan verlies je op de lange termijn welvaart, als je het eigenbelang vooropstelt.”

Het was gisteren het eerste van vier debatten waarin leden met bewindspersonen, Kamerleden, economen en filosofen van CDA-huize in debat kunnen over de gevolgen van de kredietcrisis en de conclusies die daaruit moeten worden getrokken.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reacties

    1 Trackbacks For This Post

    1. Op naar economie van solidariteit | HappyNews:

      […] de leidraad worden voor de ordening? Moeten we kiezen voor het staatskapitalisme van China, of het Rijnlandse model van West-Europa met het poldermodel als Nederlandse variant? Of keren we uiteindelijk terug naar […]

    Reageer op dit bericht

    Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?