RSS

Amerikanen verbruiken plots minder energie

ma, nov 24, 2008

Politiek en Samenleving

Amerikanen verbruiken plots minder energie

Amerikaanse energiebedrijven zijn verrast over een onverwachte terugval in de energieconsumptie. Ze vrezen dat de trend meer is dan een bijproduct van de recessie. Het gaat volgens de energiesector om een fundamentele verandering in de consumptiepatronen, zo meldt de gezaghebbende krant ‘Wall Street Journal’.

Uit nieuwe cijfers van de energieproducten in de VS blijkt dat in verschillende delen van het land het energieverbruik van huishoudens en bedrijven daalt. Volgens energiebedrijf Xcel Energy, dat elektriciteit levert in Colorado en Minnesota is de energieconsumptie voor het eerst in veertig jaar gedaald: met 3 procent in de periode augustus-september. De verkoop van elektriciteit door Duke Energy is zelfs met 5 procent gedaald in North- en South-Carolina. American Electric Power, dat in elf staten stroom verkoopt, heeft het over een daling van 3,3 procent.

Fundamenteel
De daling van de vraag kan voor een deel te wijten zijn aan de economische recessie, maar volgens sommigen is er meer aan de hand. “We komen in een periode waarin groei in vraag gesteld wordt”, zegt Jim Rogers, directeur van de Duke Energy in ‘Wall Street Journal’. Duke Energy verkocht ook minder consumptie op plaatsen waar de prijzen gelijk bleven of zelfs daalden. “Er is iets fundamentelers aan de hand”, zegt hij.

De gegevens zijn nog voorlopig en onvolledig, maar als de trend zich doorzet, heeft dat belangrijke en diepgaande gevolgen voor het beleid dat de bedrijven voeren. De producenten zijn lang uitgegaan van een jaarlijkse groei van 1 tot 2 procent in de VS, en ze hebben hun strategieën op die groei afgestemd, inclusief de geplande bouw van nieuwe centrales. Als de vraag daadwerkelijk daalt, moeten ze de in totaal 1,5 tot 2 biljoen aan investeringen die tegen 2030 voorzien zijn om aan de verwachte stijging in de vraag te voldoen, in vraag stellen.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?