RSS

Fair Trade verbetert levensstandaard van boeren

zo, okt 26, 2008

Economie en Ondernemen

Fair Trade verbetert levensstandaard van boeren

Fair Trade-handel draagt in hoge mate bij aan de kwaliteit van leven van boeren in ontwikkelingslanden. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van prof. Ruerd Ruben van de Radboud Universiteit naar de impact van twintig jaar fair trade op boeren in Peru, Costa Rica, Ecuador en Ghana. Fair Trade-boeren zijn gemiddeld kapitaalkrachtiger, investeren meer in hun bedrijf en organiseren zich beter dan boeren die niet volgens de Fair Trade-beginselen werken.

Omzetstijging
Fair Trade-handel is gebaseerd op duurzame productie, waarbij de producerende boeren een eerlijk loon verdienen. De omzet van Fair Trade-producten is de afgelopen twintig jaar aanzienlijk gestegen. Het gaat om fruit, koffie, thee, cacao, textiel, cosmetica en andere producten. Fair Trade productie levert het meest op voor de buren van de lokale boeren, zo blijkt uit het onderzoek: zij hoeven niet te voldoen aan de voorwaarden en de strenge productienorm en profiteren wel mee van de opbrengsten, aldus Ruerd Ruben, hoogleraar Ontwikkelingsstudies aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Belangrijker is volgens Ruben dat  Fair Trade geen ‘niche’ meer moet willen zijn, maar zich ontwikkelt tot ’meanstream’. Daarmee krijgt het voldoende volume-omzet voor duurzame verbetering van de productie en levensstandaard van de boeren en hun gezinnen in ontwikkelingsgebieden.

Ruben onderzocht, samen met dertien collega’s uit Nijmegen en uit het buitenland, de sociaal-economische impact van twintig jaar Fair Trade en keek daarbij naar de effecten op inkomen, consumptie, levensstandaard, milieu, organisatievorming en vrouwenparticipatie in de ontwikkelingslanden. Het onderzoek is verricht in opdracht van Solidaridad, de oprichter van het Fair Trade-merk, dat deze maand zijn twintigjarig bestaan viert.

Minister Koenders lanceert Duurzame Handel
Op 23 oktober discussieerde Solidaridad met vertegenwoordigers van Fair Trade-organisaties, nongouvernementele organisaties en het bedrijfsleven over heden, verleden en toekomst van Fair Trade in de Paleiskerk te Den Haag. In aansluiting op deze expertmeeting lanceerde minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking het Initiatief Duurzame Handel.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?