RSS

Een groen hervormingsprogramma – Green New Deal

Een groen hervormingsprogramma - Green New Deal

Het CDA-Duurzaamheidsberaad, Stichting Peakoil Nederland en de Landelijke werkgroep Milieu en Energie van de PvdA nodigen u uit voor een conferentie over een complexe uitdaging waarvoor de regering staat.

Green New Deal

Coherente economische politiek in een tijdperk van hoge brandstofprijzen, klimaatverandering en financiële turbulentie

Zaterdag 15 november 2008 12:30 uur – 17:00 uur

Auditoriumzaal van Mediaplaza te Utrecht (Jaarbeurshal 6)

De regering wordt geconfronteerd met een complex van problemen: goedkope fossiele brandstoffen raken op, het klimaat verandert en de kredietcrisis zuigt de aandacht en middelen weg voor klimaat- en energiebeleid. Door vele experts is gewaarschuwd voor deze problemen. Een mogelijke verklaring voor het late ingrijpen is dat de overheid de verschillende crises als zelfstandige verschijnselen beschouwt terwijl er een centraal thema is: hoe verhoudt het publieke belang zich tot private vrijheden van (grote) ondernemingen?

Tijdens de bijeenkomst willen we met u achterhalen welke randvoorwaarden er nodig zijn om de rol van de overheid effectiever te maken en welke beleidsmaatregelen er mogelijk zijn binnen het kader van het regeerakkoord. Kan de kredietcrisis en de dure brandstof als hefboom fungeren om onze economie te innoveren zodat de afhankelijkheid van fossiele energie en kapitaal vermindert, er nuttige banen ontstaan en de uitstoot van broeikasgassen afneemt?

Programma

ECN 13:05 – 13:30 De impact van energieprijzen op klimaat- en energiebeleid
Ton van Dril, groepsleider Nationale Energie- en emissiestrategie, Energie Onderzoeks Centrum Nederland (ECN)

De stijgende energieprijzen zorgen ervoor dat alternatieve energiebronnen en besparing interessanter wordt vanuit economisch perspectief. De afdeling beleidsstudies van ECN onderzoekt hoe gevoelig verschillende energiescenario’s zijn voor stijgende olieprijzen. Ook wordt aandacht besteed aan het rapport van het International Energy Agency over de olievoorraad dat 12 november uitkomt.

Green New Deal: een gecombineerde strategie voor de olie-, klimaat- en kredietcrisis
13:30 – 14:10 Andrew Simms, New Economics Foundation

Green New Deal is een omvattende strategie om de energie-, klimaat- en kredietcrisis het hoofd te bieden. New Deal refereert aan het samenhangende antwoord van President Roosevelt op de depressie van 1930. Andrew Simms is NEF’s beleidsdirecteur en hoofd van het programma dat zich bezighoudt met klimaatverandering.

De New Economics Foundation (NEF) is een Engels instituut dat zich toelegt op empirisch onderbouwde economische theorievorming. Het biedt een oplossing voor de lacunes van het traditionele liberale denken uit de 19e eeuw dat sinds de val van de Berlijnse muur niet meer ter discussie lijkt te staan.

Links:

* Download Rapport Green New Deal
* Over Andrew Simms

Pauze: 14:10-14:30

Een analyse van de Nederlandse situatie en een aantal concrete voorstellen aan het kabinet
14:30 – 15:10 Gezamenlijke presentatie van initiatiefnemers

Het energieverbruik en de emissies van broeikasgassen nemen nog steeds toe. Hoe kunnen we de kwaliteit van de beleids- en besluitvorming verbeteren en welke concrete stappen kunnen we nu nemen om resultaten te boeken?

15:10 – 15:30 Pauze

15:30 – 16:30 Paneldebat over Green New Deal en de gedane voorstellen.

1. Dorette Corbey Lid Europarlement PVDA

Dorette Corbey is lid van het Europarlement. Zij zwengelde recentelijk de discussie aan over het realiteitsgehalte van groene stroom certificaten. In Brussel houdt zij zich onder andere bezig met energiebeleid, transport en emissiehandel.

CDA 2. Liesbeth Spies

Liesbeth Spies is CDA-Kamerlid, vice fractievoorzitter en onder andere woordvoerder voor Milieubeleid, Duurzaamheid en Klimaatbeleid.

3: Jeroen De Haas, Bestuursvoorzitter Eneco

Eneco streeft ernaar “haar maatschappelijke verantwoordelijkheid structureel inhoud te geven op een wijze die verder gaat dan waartoe de wet verplicht en daarmee concrete toegevoegde waarde te creëren voor zowel de maatschappij als geheel als voor het bedrijf”. Zij verwacht dat energiebedrijven steeds meer een faciliterende rol gaan spelen bij decentrale- en duurzame energieopwekking. Eneco bouwt geen kolencentrales maar combineert wind- en zonne energie met flexibele gascentrales.

4: Helma Kip, Manager regulatory affairs en duurzame energie van Essent

Energiebedrijf Essent is een utility bedrijf dat ook in de afvalsector actief is. Essent is initiatiefnemer van het ‘Mobile Smart Grid’ concept: het idee om slimme electrische auto’s als buffer te gebruiken in het electriciteitsnet. Onder druk van onzekere marktomstandigheden is de bouw van een kolencentrale uitgesteld.

5. 6.: Namen nog niet bekend

16:30 – 16:40 Conclusies door dagvoorzitter

16:40 – 18:00 Borrel

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?